WHO varoittaa tuhkarokkoepidemiasta: Myös Suomessa tietyillä paikoilla rokotekattavuus laskenut alle epidemiakynnyksen

Tuhkarokkoa on tavattu jo Suomen rajoilla - tulevatko kadonneiksi luullut tartuntataudit takaisin? 9:10
KATSO KOKO HAASTATTELU VIDEOLTA: Tuhkarokkoa on tavattu jo Suomen rajoilla – tulevatko kadonneiksi luullut tartuntataudit takaisin?

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan yli puolessa maailman maista on vaara puhjeta tuhkarokkoepidemia vuoden loppuun mennessä. Husin infektiotautien ylilääkäri kertoo, kuinka huolestuttavalta tilanne näyttää Suomen kannalta.

WHO kertoi eilen, että tuhkarokkotapausten määrä kasvoi maailmanlaajuisesti 79 prosenttia viime vuonna. Samalla se varoitti, että tauti on vaarassa aiheuttaa epidemian yli puolessa maailman kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Suomessa Euroopan tuhkarokkotilannetta seurataan Husin infektio ylilääkäri Asko Järvisen mukaan tarkasti.

Järvinen kertoo, ettei Suomessa kuitenkaan voi syntyä kovin laajaa tuhkarokkoepidemiaa, sillä rokotekattavuus on edelleen tarpeeksi hyvä.

Suomessa rokote on annettu 94 prosentille lapsista, mutta THL on ollut jo aika pitkään huolissaan siitä, että meilläkin varsinkin alueellisesti tietyillä paikoilla tuhkarokkorokotekattavuus on laskenut ja on jo epidemiakynnyksen alapuolella.

Rokottamattomien ihmisten matkailu lisää riskiä ja jos tämän ihmisen ympäristö on vielä rokottamatonta, voi paikallisia pieniä epidemioita syntyä. 

128 000 ihmistä kuoli tuhkarokkoon vuonna 2021

Järvinen kertoo, että tuhkarokon leviämiseen maailmalla on johtanut liian pieneksi jäänyt rokotekattavuus. 

Tuhkarokko on tauti, jossa kattavuuden täytyisi olla kaikkein korkeimpia eli selvästi yli 90 prosentin päälle. Kun rokotteita jää antamatta, kun ihmiset eivät niitä halua ottaa, syntyy paikallisia epidemioita.

WHO kertoo, että vuonna 2021 tuhkarokkoon kuoli maailmanlaajuisesti 128 000 ihmistä. 

Vanha kansa sanoi, että älä laske lapsiasi ennen kuin tuhkarokko on käynyt talossa. Se kuvastaa hyvin taudin vakavuutta, Järvinen summaa.

Tuhkarokko on paramyksoviruksen aiheuttama koko kehon tulehdustila, jolla on vaikeita jälkitauteja. Tuhkarokko voi olla vakava sairaus iästä riippumatta kenelle tahansa, kertoo THL.

THL:n mukaan taudin oireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet. 3–5 päivää taudin alkamisesta kehoon leviää ihottuma, joka kestää reilun viikon. Tuhkarokon sairastaminen heikentää elimistön puolustuskykyä muita tauteja vastaan viikosta jopa yli kahteen vuoteen.

Lähteet: THL

Lue myös:

    Uusimmat