THL: Tuhkarokkoon sairastunut risteilyllä Turusta Tukholmaan – jos oireita ilmenee, toimi näin

THL tiedottaa tuhkarokkoon sairastuneen henkilön matkustaneen sunnuntaina 6. elokuuta 2023 Viking Glory -laivalla. Matkustaja on mahdollisesti levittänyt tartuntaa.

Laivamatka tapahtui kello 8:45-18:55 Turusta Tukholmaan. Tartunnan saanut matkustaja oli ollut huonovointinen ja kuumeinen jo laivaan saapuessaan, joten oleskeli matkan ajan hytissään.

THL:n johtavan asiantuntijan Mia Kontion mukaan sairastunut matkustaja oli tuhkarokkoa vastaan rokottamaton. Kontion mukaan matkustaja oli tullut laivalle omalla autolla ja siirtynyt autokannelta suoraan hyttiinsä.

– Tartunnan mahdollisuus tässä tapauksessa, kun henkilö on ollut hytissä käytännössä koko ajan, on hyvin pieni, Kontio kertoi STT:lle keskiviikkona.

Matkustaja oli saanut tartunnan useita päiviä ennen laivalle saapumista. Matkustaja otti yhteyttä terveydenhoitoon Ruotsissa, ja sairaus varmistui tuhkarokoksi.

THL kehottaa samassa laivassa olleita tarkistamaan, onko oma tuhkarokkosuoja kunnossa.

  • Kaksi aikaisemmin saatua MPR-rokotetta antaa hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan.
  • Tuhkarokon sairastanut ei tarvitse rokotusta.
  • Jos lapsi on saanut rokotusohjelman mukaisesti ensimmäisen annoksen rokotetta, toista annosta ei tarvitse aikaistaa.
  • Rokottamattomien lasten vanhempia, rokottamattomia raskaana olevia ja immuunipuutteisia kehotetaan ottamaan mahdollisimman pian yhteyttä omaan terveyskeskukseen tilanteen arvioimiseksi.Henkilöä, jonka rokotussuoja on vajaa, suositellaan ottamaan yhteyttä omaan terveyskeskukseen rokotussuojan täydentämiseksi. MPR-rokotus on kaikille maksuton.

Lähde: THL:n tiedote 9.8.2023

Viking Line ottaa myös erikseen yhteyttä samalla laivalla matkustajiin.

THL:n mukaan tuhkarokon ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet. Parin vuorokauden kuluttua kuumeesta alkaa ihottuma ja se kestää runsaan viikon.

Kontion mukaan on hyvin pieni mahdollisuus, että vakavankaan tuhkarokon riskin piiriin kuuluvia henkilöitä olisi altistunut laivamatkan aikana. Erityinen tuhkarokkoriski on ihmisillä, joilla on vakava immuunipuute, kuten esimerkiksi ihmisillä, joilla ei ole rokotuksia.

Mikäli oireita ilmenee kolmen viikon kuluttua matkasta, tulee matkustajan ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseensa puhelimitse toimintaohjeita.

THL kertoo, että tuhkarokko on poikkeuksellisen tarttuva sairaus, joka tarttuu huoneilman välityksellä. Tartuntaan voi riittää samassa tilassa oleskelu.

Lue myös:

    Uusimmat