Mainos

WHO: Sikainfluenssa voi kehittyä vaarallisempaan suuntaan

Maailman terveysjärjestö WHO etsii parhaillaan syytä siihen, miksi jotkut sikainfluenssaan sairastuneet kuolevat, mutta toiset selviävät keskivertoflunssaa muistuttavalla taudilla.

- Emme vielä tiedä, mistä tämä johtuu. Keräämme tarkasti kaikkea tietoa aiheesta, sanoo WHO:n apulaisjohtaja, tohtori Keiji Fukuda.

Toistaiseksi WHO ei ole löytänyt selkeää linkkiä sairastuneiden ihmisten ja sairastuneiden sikojen välille. Fukudan mukaan ei ole myöskään havaittu ainuttakaan todistetta siitä, että sianlihan syöminen voisi aiheuttaa sikainfluenssatartunnan.

- Meillä ei ole mitään todisteita siitä, että lihan syöminen sairastuttaisi. Siitä ei ole mitään todisteita. Haluan sanoa tämän todella selvästi, Fukuda sanoo.

WHO:n apulaisjohtaja muistuttaa, että muuntautuminen on tyypillistä kaikille viruksille.

- On hyvin mahdollista, että tämäkin virus kehittyy, joko vakavampaan tai vähemmän vakavaan suuntaan. On vielä kuitenkin aivan liian aikaista arvioida sen suuntaa, Fukuda toteaa.

WHO haluaa painottaa, että maailma pystyy vastaamaan pandemian eli maailmanlaajuisen epidemian uhkaan hyvin.

- Olemme paremmin valmistautuneita pandemiaan kuin koskaan aiemmin. Osittain tämä johtuu niistä toimenpiteistä, joita lintuinfluenssa aiheutti.

WHO:lla onkin varastossa Tamiflu-lääkettä viiden miljoonan hoitoannoksen verran.

- Lisäksi eri mailla on vielä omat varastonsa. Jos tauti lähtisi leviämään, lääkettä valmistetaan lisää. Toivomme, etteivät ihmiset kuitenkaan ala hamstrata lääkettä, Fukuda sanoo.

Katso Aino Huilajan juttu, Päivi Sinisalon raportti Washingtonista ja tutkimusprofessori Petri Ruudun haastattelu (Kymmenen uutiset 26.4.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.