WHO:n johtaja: Suomellakin vastuu köyhistä maista

Suomalaiset huokailevat markettien jonoissa kallistunutta ruoan hintaa. Suomessa vieraileva Maailman terveysjärjestö WHO:n pääjohtaja Margaret Chan kuitenkin muistuttaa, että ruokakriisi on Suomessa lähinnä taloudellinen ongelma, kun kehitysmaissa kyse on ihmisten terveydestä ja hengissä selviämisestä.

- Monet köyhien maiden asukkaat joutuvat kuluttamaan puolet käyttövaroistaan ruokaan. Se tarkoittaa, että rahaa jää vähemmän esimerkiksi lasten koulutukseen ja terveydenhoitoon, Chan sanoo.

WHO:n mukaan maailmassa on tällä hetkellä 21 maata, joiden asukkaat kärsivät pahasta aliravitsemuksesta. Esimerkiksi Etiopiassa ja Bangladeshissa lapset eivät yleensä saa riittävästi ravintoa, että voisivat kehittyä normaalisti.

Chanin mukaan ruokakriisistä pahiten kärsivät maat tarvitsevat apua noin 700 miljoonalla eurolla.

- Ruokakriisi ei kuitenkaan tule katoamaan vuodessa parissa. Vihreään vallankumoukseen investoiminen vie aikaa. Esimerkiksi Saharan eteläpuoleisen Afrikan maatalouteen ei ole investoitu tarpeeksi, Chan sanoo.

Hän korostaa Suomenkin olevan vastuussa siitä, että köyhät maat todella saavat apua. Se, että miljoonat ihmiset joutuvat elämään ilman ruokaa, heijastuu koko maailmaan.

- Apua annetaan viime kädessä oman edun vuoksi, mutta ei se ole ollenkaan huono syy, Chan sanoo.

Lintuinfluenssaa ei saa unohtaa

Pandemioiden ehkäisyssä kunnostautunut Chan muistuttaa, että myöskään lintuinfluenssan uhka ei ole ohi, vaikka siitä ei tällä hetkellä koko ajan toitoteta.

- Ongelma on se, että ihmiset väsyvät varautumiseen ja tulevat ylimielisiksi. Koskaan ei voi kuitenkaan ennustaa, missä seuraava pandemia puhkeaa. Varautuminen ei mene hukkaan, Chan vakuuttaa.

Suomen pandemiavarautuminen saa Chanin kehut, kuten myös julkinen terveydenhoito.

- Monet maat voivat ottaa Suomesta mallia, Chan sanoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat