USA:n sotilasasiantuntijat: Ukraina ei pysty sekä puolustamaan Bahmutia että hyökkäämään keväällä

Ukrainalainen prikaatin varakomentaja: "Venäjä on saavuttanut pientä, mutta merkittävää menestystä – Vuhledarissa he eivät ole edenneet lainkaan" 0:49
Ukrainalainen prikaatin varakomentaja: "Venäjä on saavuttanut pientä, mutta merkittävää menestystä – Vuhledarissa he eivät ole edenneet lainkaan". Ukrainan armeijan julkaisema video on helmikuulta 2023.

Tiistain aikana Ukraina väitti Venäjän hyökänneen yli 20 paikkakunnalla kolmella eri alueella.

Viime viikkoina sekä Ukraina että kolmannet osapuolet ovat raportoineet Venäjän kiihdyttäneet hyökkäyksiään ympäri Itä-Ukrainaa.

Ukraina on mieluusti puhunut "suurhyökkäyksestä". Sotilasasiantuntija eivät ole samalla tavalla innostuneet termin käytöstä, sillä he ovat laajalti katsoneet, etteivät Venäjän nykyiset hyökkäykset täytä suurhyökkäyksen määritelmää.

Raskaimpia taisteluita on uutisoitu taistellun Vuldeharissa ja Bahmutissa, josta Venäjä ja Ukraina ovat sotineet kiivaasti kuukausien ajan.

Eilen Ukraina räjäytti Bahmutin liepeillä sillan, joka herätti välittömästi spekulaatiot siitä, aikooko Ukraina vetäytyä kaupungista. Sotatilanteessa siltoja räjäytetään yleensä vain, jos tiedetään, ettei omilla joukoilla ole niille pidempään aikaan käyttöä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

USA: Ukraina ei voi sekä puolustaa Bahmutia että hyökätä keväällä

Ukraina on käyttänyt kuukausien ajan "merkittävän määrän resursseja ja joukkoja" Bahmutin puolustamiseen, kirjoittaa amerikkalainen sanomalehti Washington Post.

– Yhdysvaltalaiset sotilasasiantuntijat ja -suunnittelijat ovat kuukausien ajan katsoneet, että Ukrainan on epärealistista sekä puolustaa Bahmutia että hyökätä keväällä vallatakseen takaisin alueita, joita se pitää Bahmutia kriittisimpinä alueina, lehti kirjoittaa.

Ukraina teki viime syksynä pitkään jatkuneen Venäjän hyökkäysvaiheen jälkeen kaksi onnistunutta vastahyökkäystä Harkovan ja Hersonin alueilla.

Eritoten Harkovan alueella nopeaa läpimurtoa vauhditti se, että Venäjä oli menettänyt aiemmissa taisteluissa merkittävän määrän joukoistaan, minkä lisäksi se oli siirtänyt suuren osan parhaasta jäljellä olevasta taisteluvoimastaan Etelä-Ukrainaan. Seurauksena Venäjän rintama Harkovan alueella oli hyvin ohut.

Sittemmin taisteluiden painopiste on siirtynyt uudelleen Itä-Ukrainaan, missä Venäjä on alkuvuoden aikana pystynyt etenemään paikoitellen jonkin verran, mutta suuriin läpimurtoihin se ei ole kyennyt.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukrainan panssarintorjunnan tuhotyöt tallentuivat videolle 1:04
Ukrainan panssarintorjunnan tulitus tallentuivat videolle. Video on julkaistu tämän vuoden helmikuussa.

Vuhledarin alueen taisteluissa Venäjä kärsi "katastrofaalisia" tappioita, totesi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Presidentti Vladimir Putinin kommentit taistelusta ovat kuitenkin ISW:n mukaan mahdollista tulkita niin, että hyökkäykset tuollakin alueella tulevat todennäköisesti jatkumaan.

– Vihollinen (Venäjä) on saavuttanut pieniä, mutta merkittäviä voittoja, mutta yleisesti ottaen he eivät ole juuri edenneet. Jos puhumme meidän alueesta (Vuhledarista), niin vihollinen ei ole edennyt lainkaan, sanoo ukrainalaisen prikaatin varakomentaja nimimerkillä Fritz Reutersin mukaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ukrainan odotetaan hyökkäävän keväällä

Bahmutin suhteen Yhdysvallat pelkää, että Ukraina saattaa liian itsepintaisesti puolustautua joka puolella maata Venäjän hyökkäyksiä vastaan, mikä voi pitkässä juoksussa olla Moskovan etu.

Yhdysvallat onkin painottanut Ukrainalle, että sen tulisi panostaa todennäköisenä pidetyn keväthyökkäyksensä toteuttamiseen, WP kirjoittaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kevään on katsottu olevan Ukrainan kannalta otollinen aika hyökkäykselle paitsi itse vuodenajan, niin myös sen vuoksi, että esimerkiksi länsivalmisteisten Leopard 2 -panssarivaunujen uskotaan tuolloin olevan ainakin jossain määrin Ukrainan armeijan käytössä.

Saksalaislehti Weldin tietojen mukaan Leopard-hanke on kuitenkin vastatuulessa, sillä Hollanti ja Tanska ilmoittivat, etteivät ne annakaan Ukrainalle panssareita.

Jos Venäjä onnistuisi valtaamaan pitkään jatkuneiden taisteluiden myötä raporttien mukaan suurelta osin raunioituneen Bahmutin, ei se merkitsisi "suurta strategista muutosta", toteaa yhdysvaltalaisviranomainen WP:lle.

Ajatushautomo puolustaa puolustuspäätöstä

Ajatushautomo ISW sen sijaan katsoo, että Ukrainan päätös puolustaa Bahmutia pitkän kaavan kautta on ollut "strategisesti järkevä päätös". Näin siitä huolimatta, että se sitoo merkittävästi myös Ukrainan voimavaroja.

– Puolustus on aiheuttanut raskaita tappioita venäläisjoukoille ja on todennäköisesti muovannut suosiolliset olosuhteet Ukrainan vastahyökkäykselle, ISW arvioi.

– Jos Venäjä olisi vallannut Bahmutin ilman merkittävää vastarintaa olisivat he saattaneet pystyä pakottamaan ukrainalaiset puolustamaan vähemmän edullisessa maastossa, ISW jatkaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Australian armeijan kenraalimajuri evp. Mick Ryan  totesi kuluvalla viikolla, että Venäjä pyrkinee uusilla hyökkäyksillään valtaamaan mahdollisimman paljon maa-alaa ennen kuin Ukraina saa tuoretta aseapua länsimailta kevään kuluessa.

Ryan ei usko, että Venäjä pystyy merkittäviin läpimurtoihin. Luvassa on todennäköisemmin korkeita tappioita aiheuttavaa kulutustaistelua, hän arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat