Miksi Ukraina vaihtaa puolustusministeriään kesken sodan? Asiantuntija vastaa

6:15
Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja Sinikukka Saari arvioi sodan tilannetta ja Venäjän mahdollista suurhyökkäystä.

Ukraina ilmoitti maanantaina, että se vaihtaa nykyisen puolustusministeri Oleksii Reznikovin sotilastiedustelun päällikköön Kyrylo Budanoviin.

Reznikov jatkaa poliittista uraansa strategisesta teollisuudesta vastaavana ministerinä. Reznikovin lähdön tarkkaa ajankohtaa ei kerrottu.

Ukrainan puolustusministeriössä paljastui viime kuussa laaja korruptiovyyhti, jonka seurauksena useat johtavassa asemassa olevat virkamiehet saivat lähteä.

Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja Sinikukka Saari ei kuitenkaan näe, että Reznikovin lähdön syynä olisi kyseinen korruptiovyyhti.

– Mielestäni ei ole selvää, että tämä vaihdos liittyy korruptiotapauksiin, nimittäin Reznikov ei ollut syytettyjen penkillä asiasta. Reznikov jatkaa Zelenskyin ydintiimissä, mutta eri ministerinä.

Saaren mukaan puolustusministereiden vaihdoksessa voi olla kyse myös siitä, että taisteluiden kiihtyessä Ukraina hakee erityyppistä johtamistapaa puolustusministeriltä.

Budanov on kuitenkin Ukrainan puolustusministeriön tiedustelupääosaston päällikkö ja taistellut itsekin rintamalla vuonna 2014.

Reznikov on taas Saaren kuvailun mukaan "neuvottelija ja poliittinen hahmo". Koulutukseltaan hän on lakimies.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Putinin asema Venäjällä

Samassa Viiden jälkeen -ohjelmassa keskusteltiin myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin asemasta.

Ukrainan sotaa on käyty pian tasan vuoden ajan ja sen aikana Venäjältä kantautuneet Putinin kannatusluvut ovat olleet varsin korkeita. Lukuihin on syytä suhtautua varauksella. 

Mikä Putinin tilanne nyt on?

– Kyllä se on stabiili. Ei ole nähtävissä mitään sellaista, että se olisi muuttunut, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila.

Lassilan ja Ulkopoliittisen instituutin tiedoissa ei ole, että Putinin arvostus sotilaallisena johtaja olisi myöskään laskenut.

Lassila kertoo, että Venäjän eliitti tekee kaikkensa sen eteen, että he pysyvät Putinin arvossa - huolimatta siitä, kuinka katastrofaalisia Putinin päätökset sitten ovatkaan. 

Tämä Lassilan mukaan kertoo siitä, että Putinia arvostetaan sotilaallisena johtajana.

Kansan riveissä on Lassilan mukaan havaittavissa kuitenkin vaiettua tyytymättömyyttä.

4:19
Tämä on Putinin asema Venäjällä nyt.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja