Mainos

Washingtonissa varaudutaan mellakoihin

Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston syyskokousten ennakoidaan tuovan Washingtoniin syyskuun lopulla sankoin joukoin mielenosoittajia. Kaupunki valmistautuukin hermostuneesti mittavan mellakoinnin varalle.

Washingtonin poliisikunta on hälytysvalmiudessa kuun viimeisenä viikonloppuna pidettävän Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston kokousten takia, sillä niiden odotetaan tuovan kaupunkiin jopa 100 000 mielenosoittajaa.

Göteborg ja Genova varoittavina esimerkkeinä

Järjestäjien tuoreessa muistissa ovat Göteborgin ja Genovan kokousten yhteydessä sattuneet väkivaltaisuudet, ja nyt koetetaan kaikin voimin taata kokouksille työrauha. Pankkien syyskokouksen aikataulua on supistettu alkuperäisestä viidestä päivästä kolmeen ja kokouspaikka on muutettu asuntoalueiden keskellä sijaitsevasta hotellikompleksista ydinkeskustaan pankkien pääkonttoreihin.

Yliopisto suljetaan kokousten ajaksi

Kokousalue ja sen lähialueet ympäröidään mellakka-aidoilla, mikä vaikeuttaa kaupunkilaisten liikkumista keskusta-alueella. Washingtonin keskustassa, lähellä Valkoista taloa sijaitseva George Washington-yliopisto on päätetty sulkea kokouksen ajaksi. Opiskelijat häädetään asuntolasta, mikä on raivostuttanut heistä valtaosan. Maailmanpankin pääjohtaja James Wolfensohn on jo joutunut rauhoittelemaan pankin henkilökuntaa; hän on vakuuttanut, että työntekijöiden turvallisuus on etusijalla.

Lyhyt kokousaikataulu tappio köyhille maille?


Mielenosoittajat ovat pitäneet kokousaikataulun lyhentämistä voittona: heidän mukaansa se osoittaa, että pankit joutuvat tunnustamaan protestien voiman.

Maailmanpankin tiedottaja Bill Murray sanoo kuitenkin, että mielenosoittajien voitto saattaa olla tappio köyhille maille. -Tämä on ainoa tapahtuma kalenterissa vuosittain, jolloin kehitysmaiden talousjohtajat voivat tulla ja tavata ihmisiä, joita he tarvitsevat, sanoo Murray. Hänen mukaansa supistettu aikataulu vie köyhiltä mailta tarvittavaa tapaamis-ja puheaikaa.

Viime vuoden keväällä Washingtoniin kerääntyi pankkiryhmien kevätkokouksen aikana arviolta 40 000 mielenosoittajaa. He saivat ajoittain suljettua pääsyn kokouspaikalle, ja poliisin suojiin päätyi noin 600 ihmistä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.