Washingtonin kaaos muutti monen mielen: Useampi republikaanisenaattori ei enää aio vastustaa valitsijaääniä

Knogressiedustajat vaativat varapresidenttiä astumaan Trumpin tilalle – myös yhä useampi republikaani tuomitsee väistyvän presidentin toimet 4:14
Videolla kogressiedustajat vaativat varapresidenttiä astumaan Trumpin tilalle.

Useampi republikaanisenaattori on pyörtänyt aiemman kantansa eikä aio haastaa presidentinvaalien valitsijaääniä kongressin ääntenlaskussa.

Ainakin 12 republikaanisenaattoria oli aiemmin ilmoittanut esittävänsä valitsijaäänistä vastalauseen, mutta Bloombergin mukaan nyt ainakin neljä heistä on kertonut luopuneensa aikeistaan kongressitalon mellakoiden vuoksi. Asiasta kertoo myös uutistoimisto AP.

Yksi mieltään muuttaneista senaattoreista on Kelly Loeffler, joka hävisi keskiviikkona uusintavaalit Georgiassa ja joutuu pian pois senaattorin paikalta.

–  Kun saavuin Washingtoniin tänä aamuna, aikomuksenani oli esittää vastalause valitsijaäänten hyväksymistä vastaan. Tämän päivän tapahtumat ovat kuitenkin pakottaneet minut miettimään asiaa uudelleen, enkä voi enää hyvällä omallatunnolla esittää vastalausetta, Loeffler sanoi kongressin istunnossa.

Senaattoreista myös Steve Daines, Mike Braun ja James Lankford ovat muuttaneet mieltään. Trumpin kannattajien tunkeutuminen kongressitaloon keskeytti valitsijaäänten laskemisen kongressissa keskiviikkona iltapäivällä paikallista aikaa. 

Romney vetosi puoluetovereihinsa

Kongressin istunto pääsi jatkumaan hiljattain. Mediatietojen mukaan moni senaattori lobbasi istuntotauon aikana kollegojaan luopumaan valitsijaäänten vastustamisesta.

Istunnon jatkuttua republikaanisenaattori Mitt Romney kehotti kollegoitaan luopumaan vastalauseistaan ja sanoi, että muutoin he ovat osa hyökkäystä Yhdysvaltain demokratiaa kohtaan.

– Heidät muistetaan roolistaan tässä häpeällisessä tapahtumassa Yhdysvaltain historiassa. Se on heidän perintönsä, Romney sanoi CNN:n mukaan.

Vastalauseiden tarkoituksena oli pakottaa kongressi äänestämään tiettyjen osavaltioiden valitsijaäänten hyväksymisestä. Vastalauseilla ei ole missään vaiheessa ollut mahdollisuutta muuttaa vaalitulosta, mutta kyse on ollut poliittisesta teatterista, jolla tietyt republikaanit ovat pyrkineet miellyttämään presidentti Donald Trumpia ja tämän kannattajia.

Lue myös:

    Uusimmat