Iskikö Banksy taas? Takapuoltaan poliisin nopeuskameralle näyttänyt mies sai salaperäisen viestin – sitten lähistölle ilmestyi upea taideteos

Alikulkutunneliin ilmestyneen taideteoksen epäillään olevan mystisen Banksyn käsialaa, mutta mitään todisteita sen puolesta ei ole. Teos on kunnianosoitus miehelle, joka toteutti haaveensa ja näytti takapuolta poliisin nopeuskameralle. Päähänpisto johti lopulta pidätykseen. Voit katsoa videon pidätystilanteesta artikkelin yläpuolelta.

Kerroimme viime viikolla brittiläisen Darrell Meekcomin erikoisesta tempauksesta. Ennestään Parkinsonin tautia sairastanut sekä sydän- ja munuaisvioista kärsinyt 55-vuotias Meekcom oli saanut kuulla elinaikansa käyvän vähiin, sillä hän oli sairastunut myös monisysteemiatrofiaan.

Ikävien uutisten jälkeen Meekcom laati niin sanotun bucket listin eli listan asioista, joita haluaa kokea ja tehdä ennen kuolemaansa. Listalle päätyi muun muassa paljaan takapuolen näyttäminen poliisin nopeusvalvontakameralle.

Kuten sitten kävi ilmi, ei poliisi suhtautunut suopeasti kameralle näytettyyn paljaaseen takapuoleen, vaan teki kuuden lainvalvojan voimin visiitin Meekcomin luokse. Tilanne ei päättynyt ystävällisissä merkeissä, kuten artikkelin yläpuolella olevalta videolta voi todeta. Meekcom koki poliisin kohdelleen häntä kaltoin ja käyttäneen tarpeettoman voimakkaita keinoja hänen pidättämisekseen. Video ei näytä tapahtumia kokonaisuudessaan.

Omituinen yhteydenotto

Meekcomin tapaus sai runsaasti huomiota niin saarivaltiossa kuin maailmallakin, ja nyt mies on saanut tukea yllättävästä suunnasta, kertoo Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Meekcom kertoo saaneensa yhteydenoton henkilöltä, joka sanoi edustavansa "nimettömänä pysyttelevää, kansainvälistä taiteilijaa". Kyseinen taiteilija oli halukas tekemään Meekcomin pidätystä kuvaavan taideteoksen.

Meekcom yllättyi yhteydenotosta, eikä uskonut lainkaan, että henkilö puhui totta.

– En jäänyt miettimään sitä sen enempää. Sitten sain keskiviikkona uuden viestin, jossa tiedusteltiin, olisinko kiinnostunut tällaisesta taideteoksesta. Vastasin kyllä.

Oliko asialla salaperäinen Banksy?

Lauantaina samainen henkilö ilmoitti, että taideteos oli nyt valmis ja antoi koordinaatit sen löytämiseksi.

Taideteos oli päätynyt Worcestershire Kidderminsterissä sijaitsevaan alikulkutunneliin. Teoksessa Bart Simpson -hahmo näyttää paljasta takapuoltaan poliiseille.

Meekcom kertoo pitävänsä teosta "fantastisena" ja uskovansa sen olevan mystisen Banksyn käsialaa.

– Tämä on niin mietitty ja hyvin kuvaileva, nokkelakin, hän totesi BBC:lle. 

Teoksen tyyli ja kantaaottavuus tuo kieltämättä mieleen mystisen Banksyn. Anonyyminä pysyttelevän katutaiteilijan todellinen henkilöllisyys ei ole koskaan paljastunut, mutta hänen uskotaan olevan Englannin Bristolista kotoisin oleva mies.

Banksyn politiikasta ja yhteiskunnan epäkohdista inspiraatiota ammentavat teokset ovat luonteeltaan provokatiivisia ja humoristisia.

Muutama vuosi sitten Banksyn teos Tyttö ja ilmapallo myytiin huutokaupassa yli miljoonalla eurolla. Huutokaupan päätyttyä teos tuhosi itse itsensä taulukehyksen sisällä olleen silppurin avulla.

Vuonna 2004 Banksy onnistui hämäämään Pariisissa sijaitsevan Louvre-taidemuseon henkilökuntaa sekä vartijoita ja ripustamaan Leonardo da Vincin Mona Lisan tilalle oman versionsa maailman kenties kuuluisammasta taideteoksesta.

Katso alla olevalta videolta, miltä teos näyttää.

Lue myös:

    Uusimmat