Gamestopin osakkeen huipusta tultiin viikossa ryminällä alas – suunniltaan menneet meemisijoittajat iskivät takaisin: "Lopettakaa myyminen"

Konsoli- ja tietokonepelejä myyvän Gamestopin osakkeen jättinousu New Yorkin pörssissä viime kuun lopulla herätti hämmästystä. Alkuviikon huippulukemista tultiin nopeasti alas. Nyt lasku näkyy tasaantuneen, ainakin toistaiseksi.

Hämmästyttävän nousun taustalla vaikuttaa Reddit-keskustelupalsta ja sen Wallstreetbets-ryhmä. Ryhmässä jaettujen ja osin bottien kirjoittamiksi epäiltyjen viestien ansioista Gamestopin osake lähti viime kuun lopulla rakettimaiseen nousuun.

Myös muiden ryhmässä ostopäätösten kohteeksi valittujen osakkeiden, esimerkiksi BlackBerryn ja Nokian, arvo nousi hetkellisesti suuresti. Ryhmässä on tiettävästi jäseninä piensijoittajia, jotka jotka alkoivat ostaa joukolla osakkeita, joiden ostamista sivustolla suositeltiin. Ilmiötä on nimitetty meemisijoittamiseksi.

Gamestop-manian kuumimpina hetkinä Wallstreetbets -ryhmän ylläpitäjät sulkivat ryhmän lyhyeksi ajaksi, koska ryhmään tulvi nopeasti uusia jäseniä.

"Stop f*cking selling" 

Gamestopin nopea lasku, reilut 80 prosenttia tämän viikon aikana, on saanut Wallstreetbettsin meemisijoittajat suunniltaan, kertoo CNN.

Reddittissä on uusi viestiketju “Stop f’ckin selling GME” eli "Lopettakaa myyminen". GME on Gamestopin lyhenne Nasdaqissa.

Yhden ryhmään kirjoittajan mukaan kaikki, mitä Wallstreetbetsin jäsenten pitäisi tehdä “ostaa ja pitää” Gamestopin osakkeita. 

– Meillä on etulyöntiasema, kirjoittaja sanoi.

Wallstreetbetsin toiminta on suunnattu erityisesti suuria hedge-rahastoja vastaan. Hedge-rahastot ovat kärsineet merkittäviä tappioita Gamestopin ja muiden Wallstreetbetsissä suositeltujen osakkeiden arvonnousun myötä. Hedge-rahastot pyrkivät kasvattamaan tuottoaan riippumatta siitä, mikä on markkinatilanne.

Yhä tuntuvasti arvokkaampi kuin vuosi sitten

Gamestopin osakkeen arvonlasku näyttääkin pysähtyneen loppuviikosta ja eilen perjantaina nähtiin jo reilun 10 prosentin nousu torstaihin verrattuna. Pörssien sulkeutuessa eilisiltana Gamestopin arvio Nasdaqissa oli 63,77 dollaria. Torstain päätöshinta oli 54,50 dollaria. Osakkeen arvo on tullut rajusti alas. Viime viikon keskiviikkona suurin päätöshinta oli 347,51 dollaria. Seuraavana päivänä osakkeen arvo nousi hetkeksi 483 dollariin.

Gamestopin osake on kuitenkin yhä tuntuvasti plussalla, kun katsotaan yhtään pidempää aikaväliä. Vuoden takaiseen verrattuna osake on yhä reilut 180 prosenttia arvokkaampi. 

Viime syksynä osakkeen arvo pyöri 4,50 dollarin tietämillä. 

Lähteet: Nasdaq, CNN 1 ja 2

Lue myös:

    Uusimmat