Wahlroos tuomittiin poikansa kiväärinlaukauksesta sakkoihin – naapuri hengenvaarassa

Tänään julkaistussa Wahlroos - Epävirallinen elämäkerta -kirjassa on paneuduttu myös hänen lapsiinsa.

Kirjassa on kerrottu joulukuun alussa vuonna 1995 Wahlroosien Helsingin Töölön-kodissa sattuneesta vakavasta vahingonlaukauksesta, jonka ampui Wahlroosin poika, pokeriammattilaisenakin mainetta niittänyt Thomas Wahlroos. Björn Wahlroos tuomittiin marraskuussa 1996 Helsingin käräjäoikeudessa 33 480 markan sakkoihin ampuma-aserikoksesta ja törkeästä vammantuottamuksesta.

Poika esitteli aseita kavereilleen

Kirjan mukaan Thomas, silloin 16, oli viettänyt iltaa kahden kaverinsa kanssa joulukuun 4. päivä vuonna 1995 kotonaan. Vanhemmat olivat poissa kotoa ja pojat olivat lähdössä lukiolaisdiskoon. Esitutkintapöytäkirjan mukaan Thomas oli päättänyt esitellä isänsä aseita kavereilleen. Metsästystä harrastavalla Björn Wahlroosilla oli kotonaan kolme haulikkoa, kaksi kivääriä ja .22-kaliiberinen pistooli.

– Thomas otti isänsä hirvikiväärin asetelineestä, teki latausliikkeen ja tähtäili sisäpihan poikki noin sadan metrin päässä sijaitsevan naapuritalon ikkunoita. Yksi kavereista kertoi kuulusteluissa, että Thomas oli tähdännyt naapuritalon ikkunassa näkynyttä miestä kiikarikiväärillä ja todennut, että ”nyt voisi osua”, kirjassa kerrotaan.

Poliisille Thomas kertoi, ettei ikkunassa näkynyt miestä, kun hän veti liipaisimesta. Aseessa ei pitänyt olla patruunoita. Niitä aseeseen oli kuitenkin jäänyt isä-Wahlroosin lokakuisen hirvenmetsästysreissun jäljiltä. Wahlroos ei ollut passipaikalta lähdettyään jostain syystä avannut kiväärinsä lukkoa, ei ampunut tyhjälaukausta eikä poistanut lipasta aseesta.

Luoti osui naapuria kaulaan, ohittaen kaulavaltimon sentin päästä. Naapurilla ei ollut mitään käsitystä mitä oli tapahtunut, vaan hän luuli saaneensa sairaskohtauksen.

– Hirvikiväärin luoti painaa vain kymmenisen grammaa, mutta osuessaan yliääninopeudella se iskee kuin hevosen potku. Puolivaippaluoti on suunniteltu osuessaan laajenemaan sienenmuotoiseksi, jotta se repisi sisäelimiä mahdollisimman paljon. Kaikkien onneksi luoti ei ehtinyt laajeta kudoksissa, vaan lävisti kaulan, kirjassa kerrotaan.

Naapuri raahautui puhelimen luo ja hälytti apua.

Uhrin korvaukset lievensivät rangaistusta

Marraskuussa 1996 Björn Wahlroos tuomittiin ampuma-aserikkomuksesta ja törkeästä vammantuottamuksesta 40 päiväsakkoon, joista maksettavaa kertyi 33 480 markkaa. Tuomion mukaan Wahlroos ei ollut huolehtinut riittävän hyvin siitä, etteivät aseet joudu asiattomiin käsiin ja oli unohtanut poistaa aseesta patruunat. Lisäksi hänen Tikka-hirvikivääri tuomittiin valtiolle menetetyksi. Wahlroosit joutuivat korvaamaan myös oikeudenkäyntikulut sekä naapurin rikkoutuneet ikkunat. Kirjan mukaan oman asuntonsa ikkunat Wahlroos korjasi niin vähin äänin, että isännöitsijä kuuli niiden rikkoutumisesta vasta poliisikuulustelussa.

Thomas Wahlroos tuomittiin nuorena henkilönä tehdystä vammantuottamuksesta 30 päiväsakkoon. Maksettavaksi tuli 600 markkaa.

– Kirjan mukaan rangaistuksia lievensi se, että Wahlroos oli sopinut vahingonkorvauksista suoraan uhrin kanssa. Uhri vaikutti tyytyväiseltä korvauksiin, sillä hän ilmoitti poliisille lähettämässä käsin kirjoitetussa kirjeessä, ettei vaadi Wahlrooseille syytettä, Wahlroosin epävirallisessa elämäkerrassa kerrotaan.

Aiheesta marraskuussa 1996 uutisoineen Ilta-Sanomien mukaan 53-vuotiaalle miehelle maksettiin korvauksia noin 110 000 markan edestä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja