Wahlroosin takana harmaa virkamies - satumainen onni on pienestä kiinni

Taloustoimittaja Tuomo Pietiläisen ja Tampereen yliopiston opiskelijoista koostuvan työryhmän kirjoittama epävirallinen elämäkerta talousvaikuttaja Björn "Nalle" Wahlroosista tehtiin ilman Wahlroosin suostumusta.

Kirja käy läpi pankkiirin koko elämän lapsuudesta ja nuoruuden taistolaisvuosista aina vaurastumiseen ja nykypäivään.

Pietiläisen työryhmä pääsi käsiksi aiemmin julkaisemattomiin talouspoliittisen ministerivaliokunnan pöytäkirjoihin. Pietiläisen mukaan päätöksistä näkyy selvästi kuinka fuusioprosessi Mandatumin ja Sampon välillä on neuvoteltu.

– Sieltähän paljastuu yksi aika harmaa virkamies, joka aikoinaan bongasi Wahlroosin, ja halusi hänet tämän uuden finanssikonsernin johtoon, Pietiläinen paljastaa MTV3 Huomenta Suomessa.

– Tässä nähdään, kuinka hyvin sattumanvaraisesti voi ihmisellä joskus olla aivan satumainen onni.

Kaksi vaihetta rikastumiseen

Pietiläinen kertoo, että Wahlroosin rikastumisen taustalla on kaksi selvää vaihetta.

– Ensimmäinen oli, että hän joutui lähtemään Suomen Yhdyspankki SYP:stä ja ymmärsi oman akateemisen uransa kautta, että investointipankkitoiminnassa on tulevaisuus. Hän pystyi neuvottelemaan aivan ällistyttävän hyvän sopimuksen: hän lähti täysin riskittä pankista. Hän sai sieltä jopa lainaa.

– Sitten hän teki Mandatumista Suomen parhaan investointipankin. Vuonna 2000 hän fuusioi sen Sampoon erittäin hyvällä sopimuksella.

Rikastumisensa Wahlroos kruunasi myymällä erittäin halvalla saadun Sammon uudestaan kalliilla tanskalaisille, Pietiläinen summaa.

Lue myös:

    Uusimmat