Vuosisadan satuhäistä on päivälleen 40 vuotta – Dianan ja Charlesin häitä edelsivät kuitenkin jo dramaattisen pahaenteiset merkit

Tässä on tiettävästi viimeinen video Dianasta elossa – katso viimeiset hetket ennen kohtalokasta automatkaa 0:58
Tässä on tiettävästi viimeinen video Dianasta elossa – katso viimeiset hetket ennen kohtalokasta automatkaa

Prinsessa Diana ja prinssi Charles menivät naimisiin 29. heinäkuuta vuonna 1981. 

Torstaina 29. heinäkuuta tulee kuluneeksi päivälleen 40 vuotta siitä, kun prinsessa Diana ja prinssi Charles sanoivat toisilleen tahdon St. Paulin katedraalissa Lontoossa. Diana oli tuolloin 20-vuotias ja Charles 32-vuotias. 

Pari oli tavannut toisensa vain 12 kertaa ennen kuninkaallisia häitään, joita seurasi noin 750 miljoonaa ihmistä ympäri maailman. Charlesin ja Dianan häät olivat Iso-Britanniassa kansallinen vapaapäivä, olihan sulhanen tuleva kuningas ja Walesin prinssi. Dianan hääpuku oli äärimmäisen tarkoin varjeltu salaisuus, joka ihastutti niin ikään kansainvälisesti muhkeilla puhvihihoillaan sekä vaikuttavalla, yli 7 metrin mittaisella laahuksellaan. Naimisiin Diana ja Charles menivät viisi kuukautta kihlauksestaan ilmoittamisen jälkeen. 

Vihkiseremoniassa Diana oli historian ensimmäinen kuninkaallinen morsian, joka ei valoissa luvannut "tottelevansa" aviomiestään. Sittemmin kuninkaalliset morsiamet ovat seuranneet samaa esimerkkiä. Hermostunut vihkipari sekoili hieman sanoissaan alttarilla, mutta pienet kömmähdykset laitettiin rakastuneiden hermojen piikkiin. 

Kulisseissa kuitenkin kuohui. Charlesin kerrotaan itkeneen häitä edeltävänä iltana, sillä tunsi tulleensa painostetuksi avioliittoon Dianan kanssa. Charles oli tahollaan yhä rakastunut nuoruuden rakkauteensa Camilla Parker-Bowlesiin, jonka kanssa hän ylläpitikin salasuhdetta suurimman osan ajasta tulevan avioliittonsa sivussa. 

Diana oli myös tietoinen siitä, että hänen tuleva aviomiehensä rakasti toista naista. Juuri ennen häitä Diana löysi rannekorun, jonka Charles oli aikeissa antaa entiselle rakkaalleen. Rannekoruun oli kirjailtu kaksi C:tä toisiinsa kietoutuneina. 

Löydöstään järkyttyneenä 19-vuotias Diana harkitsi toden teolla häiden peruuttamista. Dianan sisaret kuitenkin saivat prinsessan pään käännettyä. 

– Kasvosi ovat jo serveteissä, joten on liian myöhäistä jänistää, Dianan siskojen kerrotaan todenneen epäilyksiä täynnä olevalle siskolleen. 

On myös väitetty, että Charles olisi jopa sanonut Dianalle häitä edeltävänä iltana, ettei rakasta tätä. 

Diana ja Charles kuitenkin puskivat läpi hääpäivän ja lupautuivat toisilleen. Hetken häiden jälkeen jopa lähteiden mukaan näytti siltä, että pari välitti toisistaan ja pystyisi rakentamaan yhteisen, onnellisen elämän. He saivat yhdessä kaksi lasta: 1982 esikoisensa prinssi Williamin ja 1984 prinssi Harryn.

Toisin kuitenkin kävi, ja sekä Charles että Diana ajautuivat avioliittonsa ulkopuolisiin suhteisiin. 

Vuonna 1995 Diana paljasti BBC:n toimittaja Martin Bashirin haastattelussa, että hänellä ja Charlesilla oli avioliiton ulkopuolisia suhteita. Diana ja Charles olivat tuolloin eläneet jo pitkään asumuserossa. 

Bashir kysyi tuolloin Dianalta, että oliko Camilla ollut syy pariskunnan eroon. 

– No, meitä oli kolme siinä avioliitosta, niin oli hieman tungosta, Diana totesi. 

Diana vahvisti tuolloin myös suhteensa ratsuväen upseeriin James Hewittiin. Diana myönsi uskottomuutensa. 

– Kyllä, minä rakastin ja palvoin häntä. 

Diana ja Charles erosivat virallisesti vuonna 1996, kun kuningatar Elisabet vaati paria ottamaan eron hoville katastrofaalisten kohujen seurauksena. 

Prinsessa Diana menehtyi auto-onnettomuudessa Pariisissa elokuussa 1997. Hän oli kuollessaan 36-vuotias. 

Lähde: PopSugar

Lue myös:

    Uusimmat