Vuosien oikeudenkäynti vihdoin ohi: Finnair joutui maksamaan matkustajille kahdet myöhästymiskorvaukset vuoden 2013 Singaporen-lennosta

Finnair jättää lentämättä moniin maakuntakaupunkeihin ainakin kesän ajan 2:08
Finnair ei lennä moniin maakuntakaupunkeihin tänä kesänä.

EU-tuomioistuin katsoi, että matkustajilla oli oikeus myös toiseen korvaukseen. Kiistassa oli kyse Singaporen-lennosta syksyllä 2013.

Lentoyhtiö Finnair on taipunut maksamaan lentomatkustajille kahdet myöhästymiskorvaukset kovaonniselta Singaporen-matkalta. Juttua puitiin vuosien varrella käräjä- ja hovioikeuden lisäksi Euroopan unionin tuomioistuimessa.

Kiistassa oli kyse lokakuun 2013 tapahtumista. Finnairin lennon piti lähteä myöhään illalla 11. lokakuuta Singaporeen, mutta teknisen vian vuoksi lento peruttiin.

Finnair reititti osan matkustajista seuraavan päivän lennolle Singaporeen Kiinan Chongqingin kautta. Matkustajien epäonni jatkui, sillä koneen peräsimeen tulleen vian vuoksi Chongqingin-lento lähti Helsingistä 12. lokakuuta liki kahdeksan tuntia myöhässä.

Myöhästymisen takia matkustajat eivät ehtineet Chongqingissa jatkolennolleen. Finnair kuitenkin järjesti matkustajat vielä samana päivänä toiselle lennolle Chongqingista Hongkongin kautta Singaporeen.

Lopulta matkustajat olivat perillä Singaporessa hieman yli puolenyön 14. lokakuuta, liki seitsemän tuntia myöhemmin, kuin jos he olisivat ehtineet ensimmäiselle uudelleenreititetylle Singaporen-lennolleen.

Käräjäoikeus hylkäsi vaateen toisesta korvauksesta

Käräjäoikeudessa yksitoista matkustajaa vaati, että Finnairin pitää maksaa heille alkuperäisen Singaporen-lennon peruuntumisesta EU-asetuksen 261/2004 mukainen vakiokorvaus 600 euroa korkoineen. Tähän korvausvaateeseen Finnair myöntyi kesken oikeudenkäynnin.
Lisäksi matkustajat vaativat, että Finnairin pitää maksaa heille myös uudelleenreititetyn Helsinki-Chongqing-Singapore-lennon viivästymisestä 600 euroa korkoineen. Finnairin mukaan vaatimus toisesta 600 euron korvauksesta oli perusteeton.

Käräjäoikeus tulkitsi asetusta 261/2004 niin, ettei matkustajilla ollut oikeutta toiseen korvaukseen uudelleenreititetyn lennon viivästymisen takia. Osa matkustajista vei jutun edelleen Helsingin hovioikeuteen, joka pyysi Euroopan unionin tuomioistuimelta ennakkoratkaisua siitä, miten asetusta tulkitaan tällaisessa tilanteessa.

Finnair maksoi korvaukset EU-päätöksen jälkeen

Maaliskuussa EU-tuomioistuin linjasi, että lentomatkustajalla, joka on saanut korvauksen lennon peruuttamisen vuoksi ja suostunut matkustamaan toisella lennolla, on oikeus korvaukseen myös uudelleenreititetyn lennon viivästymisen vuoksi.

Tuomioistuimen päätöksen jälkeen Finnair maksoi matkustajille heidän vaatimansa korvaukset. Matkustajat olisivat kuitenkin vielä halunneet, että hovioikeus antaa asiassa ratkaisun, koska heidän mukaansa pelkkä suoritusten maksaminen ei vielä tarkoittanut, että heidän saamisoikeutensa olisi selvä.

Hovioikeus huomioi, että matkustajien kanteessa oli kysymys niin sanotusta suoritus- eli velvoittamiskanteesta, jossa he vaativat oikeusseuraamuksena suoritusvelvollisuuden asettamista. Koska Finnair oli jo maksanut vaaditut suoritukset korkoineen, valittajilla ei hovioikeuden mukaan enää ollut oikeutta kanteessa vaatimaansa suoritukseen. Näin ollen hovioikeus katsoi, että kanne oli hylättävä siltä osin kuin sitä ei ollut käräjäoikeudessa hyväksytty, eikä aihetta käräjäoikeuden tuomion lopputuloksen muuttamiseen siten ollut.

Lisäksi hovioikeus velvoitti Finnairin korvaamaan matkustajien oikeudenkäyntikuluja hovioikeudessa ja vapautti matkustajat Finnairin oikeudenkäyntikulujen maksamisesta käräjäoikeudessa. Hovioikeus antoi ratkaisunsa tänään.

Lue myös:

    Uusimmat