Vuosi vaihtui, miten kävi kuntien veroprosenteille? Kiristys voi maksaa perheelle jopa tonnin vuodessa

2:05
MTV Uutiset Liven lähetykseltä näet, missä kunnissa veroprosentti on suhteessa suuri ja missä pieni.

Vuosi vaihtui ja niin vaihtui monen suomalaisen kunnan veroprosenttikin.

Tänä vuonna korottajia on reilusti vähemmän kuin viime vuonna, sillä kuntien tulovero nousee yhteensä 39 kunnassa

Viime vuonna vastaava luku oli 53. 2000-luvulla korottajien määrä ei koskaan ole ollut alle 40.

Valtaosa korottajista oli pikkukuntia, mutta joukossa on myös suuria kaupunkeja, kuten Oulu ja Pori. Neljä kuntaa sen sijaan laskee tuloveroprosenttiaan. Nuo kunnat ovat Outokumpu, Kitee, Sulkava ja Taivassalo. Kunnallisveroprosentti nousee tänä vuonna 720 000 suomalaisella ja laskee 40 000 suomalaisella.

Kuntaveron vaikutusta kukkaroon on laskettu

Ääripäät eivät tänä vuonna kasva, sillä Manner-Suomen korkein veroprosentti löytyy edelleen Halsualta ja pienin Kauniaisista. Kauniaisissa luku on 17, Halsualla 23,5.

Vuosi sitten Veronmaksajien Keskusliitto laski kuntaverovertailussa, että keskituloinen pariskunta Halsualla maksaa veroja jopa 4 900 euroa enemmän kuin vastaavan tulotason pariskunta Kauniaisista. 

Vuosi sitten kovimman kunnallisveron korotuksen teki Mikkeli, jolloin se nosti veroprosenttiaan 1,5 prosenttiyksikköä. Laskelman mukaan keskituloinen palkansaajapariskunta maksoi kunnassa veronkorotuksesta yhteensä 1 050 euroa lisää. 

Efektiivinen veroprosentti?

Kunnan tuloveroprosentti ei yksistään kerro, paljonko veroa lopulta maksetaan. Todellisuutta kuvaa efektiivinen veroaste, joka on maksuun laitetun kunnallisveron suhde ansiotuloihin

Kunnallisverosta tehdään erilaisia vähennyksiä, kuten matkakustannuksia, tulonhankkimiskuluja, perusvähennys ja ansiotulovähennys. Vähennysten määrä on riippuvainen veronmaksajan tulotasosta ja ne painottuvat alemmille tulotasoille.

Silloin efektiivinen veroaste on alhaisempi. Esimerkiksi Helsingissä tuloveroprosentti on tänä vuonna 18, mutta Kuntaliiton laskelman mukaan efektiivinen veroaste 13,65. 

Oman kuntasi kunnallisveroprosentin sekä kirkollisveroprosentin tälle vuodelle voit tarkistaa myös verohallinnon sivuilta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja