Mainos

Vuokriin tulossa roimat korotukset

Asuntojen vuokriin ennustetaan tälle vuodelle roimia korotuksia. Vuokranantajien mukaan pienten asuntojen vuokrat nousevat Helsingin keskustassa jopa 10 prosenttia. Korotukset ovat selviä, mutta maltillisempia myös muualla Suomessa.

Suurin syy on se, että vuokra-asuntoja kysytään selvästi enemmän kuin niitä on tarjolla. Lisäksi markkinoilta poistuu vuokra-asuntoja nopeaan tahtiin, sillä arvonnousun taittuminen houkuttelee omistajia myymään huoneistojaan.

Helsingin ydinkeskusta on vuokra-asuntomarkkinoiden kuumemittari. Näiden kortteleiden hintakehitys heijastuu viiveellä myös muualle Suomeen. Viime vuoden lopussa pienten asuntojen vuokrat nousivat täällä 8 - 9 prosenttia.

Suomen vuokranantajien puheenjohtaja Antti Arjanne ennustaa trendin jatkuvan:

-Me ennustamme, että sama trendi, joka on olemassa, jatkuu eli yksiöt nousee noin 10 prosenttia ja kaksiot vähän alle 10 prosenttia, mutta voi nousta ylikin.

Helsinginniemen ulkopuolella vuokrien nousu on maltillisempaa, mutta suunta näyttää selvältä.

Viime vuonna vapaarahoitteisten asuntojen keskimääräiset vuokrat nousivat koko maassa 2,6 prosenttia ja arava-asunnot 3,5 prosenttia. Uusissa vuokrasuhteissa keskimääräinen neliövuokra oli koko maassa yli 9 euroa, Helsingissä vuokra tavoitti lähes 13 euroa neliöltä.

Vuokra-asumisen arkitodellisuus näkyy myös helsinkiläisessä Lassilan lähiössä. Vuokralle tarjottavia asuntoja on vähemmän kuin tulijoita.

Helsingin kaupungin vuokra-asukkaiden yhdistyksen puheenjohtaja Pia Parkkosen mukaan pieniä asuntoja ei ole tarjolla tarpeeksi:

-Tällä hetkellä tilanne on se, että asuntoja ei ole tarpeen mukaan. Pieniä asuntoja tarvitaan eniten. Helsingin kaupungilta on haetttu 16 500 asuntoja ja haetaan nimenomaan yksiöitä ja kaksioita. Ja tarjolla ei ole, niitä ei ole rakennettu tarpeeksi viime vuosina.

Vuokranantajien mielestä tulo on liian pieni

Vuokra-asuntoja myös poistuu markkinoilta. Syynä on se, että viime vuosien nopea arvonnousu on taittunut.

Antti Arjanteen mukaan 3,2:n prosentin tulo ei riitä kaikille vuokranantajille:

-Vuokranantajan tulo asuntojen nykyarvolla on noin 3,2 prosenttia keskimäärin ja se ei vuokranantajalle riitä. Ja jos ei ole arvonnousua odotettavissa, niin kiusaus myydä asunto on huomattavan suuri.

Käytännössä tilanne on juuri päinvastainen kuin sen pitäisi olla. Erityisesti pääkaupunkiseudulla haikaillaan kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen perään, sillä hintataso alkaa olla monelle kohtuuton.

Pia Parkkosen laskelmien mukaan monet päätyvät toimeentuloluukulle:

-Tein juuri uuden laskelman uusien lukujen perusteella, ja näyttää siltä, että joudun menemään toimeentuloluukulle. Enkä ole ainoa. Tähän kuuluu kaikki eläkeläiset ja palvelualan ammateissa toimivat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.