Mainos

Vuokramarkkinoilla määrää nyt vuokralainen – ellei asu pienessä asunnossa

Kolmioiden ja sitä suurempien asuntojen vuokrat ovat kääntyneet laskuun. Uudet vuokrasopimukset ovat tällä hetkellä edullisempia kuin vanhat sopimukset.

Vuokra-ale ei yletä pieniin asuntoihin

Asuntojen vuokrien lasku ei ulotu yksiöihin ja pieniin kaksioihin, kertoo Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola. Hänen mukaansa ennen kaikkea yksiöistä on huutava pula.

Pelkästään Helsingissä on 150 000 yhden hengen taloutta, mutta yksiöitä on vain 65 000. Yksinasuvat joutuvat maksamaan kovia lainojen lyhennyksiä tai vuokria.

– Se on niin kallista, että ihmiset kilpailevat kuka pääsee yksiöihin, Metsola sanoo.

Toinen asuntotyyppi, josta on pulaa, on valtion tai kaupungin tukemat vuokra-asunnot.

– Kun meillä on taloudellisia vaikeuksia, meillä on tietty ryhmä, jolla koko asuminen on yhteiskunnan tuen varassa.

– Jos vuokralainen on hoitanut asiansa mallikkaasti, hän on tällä hetkellä vuokramarkkinoiden kuningas, arvioi vuokra-asuntoja välittävän Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola.

Vuokralainen pystyy vertailemaan helposti vuokria internetin kautta. Jos oma vuokra-asunto on kalliimpi kuin vastaava toinen asunto samalla alueella, muuttaminen halvempaan on helppoa. Tai perhe voi muuttaa suurempaan asuntoon samoilla vuokramenoilla.

Metsola kehottaa vuokranantajia pitämään tässä tilanteessa kynsin hampain kiinni hyvistä vuokralaisista. Jos vuokraa korotetaan ja vuokralainen päättää lähteä, tilalle on vaikeata saada uutta vuokralaista.

– Vuokranantajan kannattaa todella tarkkaan miettiä, kannattako tällaisessa tilanteessa lähettää vuokrankorotuskirjettä vuokralaiselle. Jos on hyvä vuokralainen, kannattaa vain antaa olla ja asua, Metsola sanoo.

Hän muistuttaa, että vuokralaisen lähdettyä asunnon joutuu joka tapauksessa vuokraamaan halvemmalla kuin aikaisemmin. Väliin saattaa tulla vielä remontti.

Metsola myöntää, että jatkuvaan vuokrannousuun tottuneen vuokranantajan voi olla hankala ymmärtää markkinatilanteen muutosta. Nyt tilanne on kuitenkin sellainen, että voi jopa olla syytä keskustella vuokran alentamisesta, ettei hyvin asiansa hoitanut vuokralainen muuttaisi pois.

Kriisitietoisuus tekee varovaiseksi

Yksityisiä vuokranantajia edustavan Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva kertoo, että vuokrien alentuminen lähti pienemmiltä paikkakunnilta. 

– Tänä vuonna alentuminen on hiipinyt kasvukeskuksiin.

Metsolan mukaan vuokrien alentuminen koskettaa kaikkein voimakkaimmin keskustojen arvoasuntoja. Hän kertoo, että kysyntä kohdistuu selvästi edullisempiin vuokra-asuntoihin kuin aikaisemmin.

Kysyntää vaimentaa niin sanottu kriisitietoisuus, joka tekee ihmiset varovaisiksi, Metsola arvioi. Samaan aikaan tarjontaa lisää se, että asuntoja myyvät eivät saa toivottua hintaa, jolloin asunnot pyritään saamaan vuokralle. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja