Vuoden turhakkeeksi valitusta laitteesta tullut tärkeä työkone: "Ajokorttiuudistus vauhdittanut kauppaa"

Mönkijöistä on tullut mökkiläisten ja maaseudulla asuvien työkoneita, joiden käytettävyyttä ja turvallisuutta parannetaan koko ajan. Vahvaksi trendiksi noussut hyötykäyttö näkyy myös kasvaneissa myyntiluvuissa.

Traktorimönkijöiden myynti on ollut tänä vuonna hyvässä vauhdissa. Tilastokeskuksen mukaan myynti on kasvanut 14 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

– Markkinakehitys kuvaa hyvin pitkään jatkunutta trendiä, jossa mönkijöiden käyttö varsinkin maa- ja metsätaloudessa painottuu vahvasti hyötykäyttöön. Myös ajokorttilain uudistus on vauhdittanut traktorimönkijöiden kauppaa tänä vuonna, sanoo Teknisen Kaupan Liiton maastoajoneuvojaoston puheenjohtaja, myyntipäällikkö Jari Turunen BRP Finland Oy:stä.

Katso alla olevalta videolta, kuinka Finlandia-hymni soitettiin metsäkoneilla.

1:50

Oman osuutensa nosteeseen tuo myös se, että mönkijät ovat kehittyneet entistä monikäyttöisemmiksi. T-ajoneuvoluokkaan rekisteröitävät mönkijät ovat yleistyneet, ja markkinoilla on jopa neljän henkilön kuljettamisen mahdollistava traktorimalli. Umpinaisella hytillä varustetut SSV-ajoneuvot mahdollistavat miellyttävän ympärivuotisen käytön.

Myös turvallisuuteen on panostettu, ja osa valmistajista on tuonut markkinoille muun muassa ABS-teknologialla varustettuja mönkijöitä.

Ei enää mikään turhake

Suomen Luonnonsuojeluliitto valitsi mönkijän vuoden turhakkeeksi vuonna 2007. Noista ajoista on tultu pitkälle mönkijöiden lainsäädännöllisen ja teknologisen kehityksen saralla, mutta suurin muutos on kuitenkin tapahtunut mönkijöiden käyttötavoissa.

– Tämän päivän traktorimönkijälle turhakkeen viitta ei enää istu, sillä se on monikäyttöinen ja parhaimmillaan koko perhettä hyödyttävä ajoneuvo erilaisiin työn ja vapaa-ajan käyttötarpeisiin, Turunen toteaa.

Lähde: Teknisen Kaupan Liitto

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja