Tämä ajoneuvo valittiin aikoinaan vuoden turhakkeeksi, mutta ajat ovat muuttuneet – tiedätkö, missä mönkijällä saa ajaa?

Voiko Finlandia-hymnin soittaa metsäkoneilla? 1:50
Voiko Finlandia-hymnin soittaa metsäkoneilla?

Mönkijän turvallinen käyttö vaatii kuskilta tietoa ja taitoa ajoneuvon ominaisuuksista ja sitä koskevista säännöistä. Liikenneturva muistuttaa kertaamaan perusasiat ennen mönkkärin hankkimista tai sellaisella ajamista.

Mönkijöitä koskeva lainsäädäntö on syytä tuntea ennen liikkeelle lähtemistä. Kaikilla mönkijöillä on oltava liikennevakuutus sekä tiellä että maastossa ajettaessa. Lisäksi ennen maastoon lähtöä on hankittava maanomistajan lupa.  

Ennen mönkijän ostamista on syytä selvittää perusasiat: missä ajoneuvolla saa ajaa, kuka sitä saa ajaa ja millainen ajokortti tarvitaan. Kannattaa myös miettiä, minkälaiseen käyttöön mönkijä on tarkoitus hankkia, sillä ajoneuvoluokan muuttaminen myöhemmin on hankalaa.

– Lisäksi on syytä muistaa, että maastomönkijä on maastoajoneuvo, jolla saa ajaa tiellä ainoastaan poikkeustilanteessa, kuten tietä ylittäessä. Tieliikenteessä liikkuvat mönkijät puolestaan kuuluvat moneen eri luokkaan, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niska muistuttaa.

Tarkkana mutkissa

Mönkijää ajettaessa on oltava aktiivinen ja käytettävä omaa vartaloaan vakauttamaan kulkua. Liian kovassa nopeudessa mönkijä saattaa kaatua herkästi, ja erityisesti mutkat voivat olla mönkijälle haastavia sen rakenteen vuoksi. Mönkijät on alun perin suunniteltu maastoon, joten niillä ajaminen tieliikenteessä on jossain määrin kompromissien tekemistä.

– Tiukkojen käännösten tekemistä on syytä välttää ja vauhti kannattaa pitää tasaisena. Opettelemalla siirtämään omaa painoa oikein kyyti muodostuu turvallisemmaksi. Käännökset vaativat painonsiirtoa kuljettajan lisäksi myös kyydissä olevalta matkustajalta, Niska ohjeistaa.

Vuoden turhake

Suomen Luonnonsuojeluliitto valitsi mönkijän vuoden turhakkeeksi vuonna 2007. Niistä ajoista on kuitenkin tultu pitkälle mönkijöiden lainsäädännöllisen ja teknologisen kehityksen saralla. Suurin muutos on kuitenkin tapahtunut mönkijöiden käyttötavoissa.

– Tämän päivän traktorimönkijälle turhakkeen viitta ei enää istu, sillä se on monikäyttöinen ja parhaimmillaan koko perhettä hyödyttävä ajoneuvo erilaisiin työn ja vapaa-ajan käyttötarpeisiin, Teknisen Kaupan Liiton maastoajoneuvojaoston puheenjohtaja ja BRP Finlandin myyntipäällikkö Jari Turunen totesi pari vuotta sitten.

Ajokorttilainsäädäntö muuttui pari vuotta sitten myös traktorikortin osalta. Uudistuksen myötä T-luokan ajo-oikeudella saa kuljettaa aiempaa useampaa mönkijää, millä on ollut positiivinen vaikutus myös myyntiin.

Lähteet: Liikenneturva, Teknisen Kaupan Liitto

Lue myös:

    Uusimmat