Nobelin kirjallisuuspalkinto norjalaiselle Jon Fosselle: "Olen häkeltynyt, ja hieman peloissani"

Norjalainen Jon Fosse, 64, voitti kirjallisuuden Nobel-palkinnon.

– Olen häkeltynyt, ja hieman peloissani, Fosse kommentoi uutistoimisto Reutersille.

Fosse on kirjoittanut näytelmiä, romaaneja, esseitä, runokokoelmia ja lastenkirjallisuutta. Hänen teoksiaan on käännetty kustantajan mukaan yli 40 kielelle.

Fossen norjalaisen kustantajan Samlagetin mukaan Fossen näytelmiä on sovitettu näyttämölle yli tuhat kertaa eri puolilla maailmaa.

Teoksia ei suomennettu

Fosse kirjoittaa uusnorjaksi tai nykynorjaksi, joka on Norjan kahdesta virallisesta kielimuodosta vähemmän käytetty.

Suomeksi tuoreen nobelistin teoksia ei ole vielä käännetty, mutta hänen näytelmiään on esitetty suomalaisissa teattereissa sekä suomeksi että ruotsiksi. Teatterin tiedotuskeskuksen mukaan esimerkiksi Svenska Teaternissa sai ensi-illan vuonna 2001 näytelmä En sommars dag, Kajaanin kaupunginteatterissa vuonna 2001 näytelmä Nimi ja Turun kaupunginteatterissa 2004 Tyttö sohvalla.

Ruotsin akatemia perusteli valintaansa muun muassa sillä, että Fossen innovatiiviset näytelmät ja proosa antavat äänen sanomattomalle. Akatemian mukaan Fossen näytelmiä esitetään laajalti eri puolilla maailmaa ja lisäksi hän on saanut yhä enemmän tunnustusta proosastaan.

Fossen esikoisromaani Raudt, svart ilmestyi 1983. Näytelmäkirjailijana hänen läpimurtonsa oli Pariisissa 1999 esitetty näytelmä Nokon kjem til å komme.

Romaanien ja näytelmien lisäksi Fosse on kirjoittanut muun muassa runoja, lastenkirjoja ja esseitä.

Hiljaisuus usein sanottua tärkeämpää

Fosse kirjoittaa minimalistisesti luottaen yksinkertaiseen kieleen, joka jakaa sanomansa rytmin, melodian ja hiljaisuuden kautta. Hänen henkilönsä eivät puhu paljon. Se mitä nämä sanovat, on usein toistuvaa, jossa on pieniä mutta tärkeitä muutoksia toistosta toiseen.

– Kirjojani ei lueta juonen takia, Fosse sanoi Financial Timesille vuonna 2018.

– En kirjoita hahmoista sanan perinteisessä merkityksessä. Kirjoitan ihmisyydestä, Fosse sanoi Le Mondelle vuonna 2003.

Kirjailijan mukaan hiljaisuus, se mitä ei sanota, on tärkeämpää kuin mitä on sanottu.

Fossea on usein verrattu irlantilaiseen kirjailijaan Samuel Beckettiin, joka sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1969.

Palkinnon saajia on nyt 120

Nobelin kirjallisuuspalkinto on jaettu vuodesta 1901. Palkintoja on tämän vuoden jälkeen jaettu 116 ja palkinnonsaajia on ollut Fosse mukaan lukien 120. Palkintoa ei ole jaettu seitsemänä vuonna eli 1914, 1918, 1935, 1940, 1941, 1942 ja 1943.

Palkinto on jaettu kahden henkilön kesken neljä kertaa. Vuonna 1904 sen saivat Frédéric Mistral ja José Echegaray, vuonna 1917 Karl Gjellerup ja Henrik Pontoppidan, vuonna 1966 Shmuel Agnon ja Nelly Sachs ja vuonna 1974 Eyvind Johnson ja Harry Martinson.

Tähän mennessä 17 naista on saanut kirjallisuuden Nobel-palkinnon. Heistä ensimmäisenä palkittiin vuonna 1909 ruotsalainen kirjailija Selma Lagerlöf.

Viime vuonna Nobelin kirjallisuuspalkinnon sai ranskalainen kirjailija Annie Ernaux.

Juttua päivitetty kokonaisuudessaan 5.10. kello 17.10.

Lue myös:

    Uusimmat