Volkswagenin toimitusjohtajalle potkut natsikommentin vuoksi? – "Sitä lausetta ei voi sanoa Saksassa"

Tältä näyttää Audin pienempi sähkömaasturi Q4 e-tron 0:56
Tältä näyttää Audin pienempi sähkömaasturi Q4 e-tron.

Volkswagenin toimitusjohtajan harkitsemattomasta kommentista syntynyt kohu ei tunnu laantuvan.

Volkswagen-konsernin toimitusjohtaja Herbert Diess möläytti viimeviikkoisessa, yhtiön sisäisessä tilaisuudessa pahemman kerran.

Diess käytti ilmausta Ebit macht frei, jonka katsottiin olevan leikittelyä natsien Arbeit macht frei (työ vapauttaa) -iskulauseella. "Ebit" viittaa yrityksen liikevoittoon ennen veroja ja tulee sanoista earnings before interest and taxes.

Käytännössä Diessin heitto tarkoitti siis liikevoiton vapauttavaa vaikutusta, millä hän viittasi siihen, että Volkswagen-konsernin sateenvarjon alla toimivilla brändeillä on sitä enemmän sananvaltaa omiin asioihinsa mitä enemmän niillä jää viivan alle.

– Valitsin sanani erittäin huonosti, ja olen pahoillani tahattomasti aiheuttamastani kärsimyksestä, Diess sanoi.

Tilaisuudessa paikalla olleiden mukaan Diess käytti ilmausta useaan otteeseen.

Näin sijoittajat reagoivat

Useiden yksittäisten sijoittajien mielestä alle vuoden pestissään toimineen Diessin tulisi jättää tehtävänsä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että asiasta viime kädessä päättävä hallitus taipuisi samalle kannalle. Hallitus kuitenkin pitää toimitusjohtajan möläytystä asiattomana ja käsittämättömänä.

Yksi pitkäaikainen yhdysvaltalaissijoittaja uskoo, että Diess todella saa potkut tehtävästään.

– Olen itse vähän kahden vaiheilla. Hän on toisaalta yksi niistä harvoista johtajista, jotka pystyvät viemään yhtiötä oikeaan suuntaan, mutta toisaalta hänen kommenttinsa oli niin loukkaava, ettei sitä oikein voi antaa anteeksi, samainen sijoittaja kertoi Financial Timesille.

Saksalaisia piensijoittajia edustavan yhtiön johtaja piti Diessin kommenttia naurettavana.

– Sitä lausetta ei voi sanoa Saksassa, hän kommentoi FT:lle ja sanoi odottavansa Diessiltä perusteellisempaa anteeksipyyntöä.

Kymmeniä miljoonia euroja Volkswageniin sijoittaneen yhtiön edustaja kertoo heidän olevan hyvin järkyttyneitä Diessin heitosta.

– Olimme odottaneet häneltä niin paljon – erityisesti strategian ja kustannuksiin keskittymisen osalta. Mutta nyt hänen harkintakykynsä on suuri kysymysmerkki.

Bernsteinin analyytikko Max Warburton sanoo, että Diessin potkut ovat mahdollinen skenaario, mutta ei ottanut kantaa todennäköisyyksiin.

On Diess kuitenkin saanut myös tukea.

– Huolimatta hänen kommentistaan, jokainen osakkeenomistaja tietää, että Diess on parasta, mitä tälle yhtiölle on tapahtunut viimeisen 50 vuoden aikana, yksi yhdysvaltalaissijoittaja totesi.

Lue myös:

    Uusimmat