Voitonpäivän paraati lähenee – Venäjä marssittaa Punaiselle torille ensi kertaa myös robottitankkeja ja lennokkeja

Toukokuun 9. päivänä Venäjällä järjestetään jälleen näyttävä sotilasparaati natsi-Saksan kukistamisen vuosipäivän kunniaksi. Suurta paraatia on totuttu pitämään Venäjän sotilaallisen voiman näyteikkunana sekä kotimaiselle että ulkomaiselle yleisölle.

Jo neuvostoaikana paraatia käytettiin etenkin suurten ohjusten ja raskaiden esiden esittelemiseen lännelle. Tänä vuonna Venäjä aikoo pullistella lihaksiaan myös korkeamman teknologian osalta.

Maa aikoo nimittäin tuoda paraatiin aivan uudenlaisia sotakoneita: Uran 9-tyyppisiä robottipanssarivaunuja. Asiasta kertoo muun muassa The National Interest-lehti.

Uran 9:n lisäksi paraatiin osallistuu myös miehittämättömiä miinanraivaajia sekä lyhyen matkan Korsar-lennokkeja.

Pieni koko - raskaat aseet

Uran 9:n kohdalla kysymys on käytännössä kauko-ohjattavasta kevyesti panssaroidusta tulitukiajoneuvosta. Vaunu on rakennettu etenkin kaupunkiympäristössä suoritettavia tiedustelu- ja sotatehtäviä varten. Sen eräs käyttötarkoitus on myös terrorismin vastainen toiminta.

Vaunuun on sen pienestä koosta huolimatta ahdettu vaikuttava arsenaali eri tyyppisiä aseita. Robottitankki on varustettavissa muun muassa 30 millin kanuunalla ja panssarintorjuntaohjuksilla.

Katso myös video: Putin esitteli aiemmin keväällä Venäjän uusia ydinaseita puheessaan parlamentille.

Putin esitteli Venäjän uusia ydinaseita puheessaan parlamentille 1:58

Army-technology -sivuston mukaan täysin tuliterästä aseesta ei ole enää kysymys, sillä vaunun olemassaolo on ollut julkista jo yli kahden vuoden ajan. Laitetta myydään myös kansainvälisille markkinoille.

Venäjän puolustusministeriö on useaan otteeseen kertonut, että maa aikoo kehittää miehittämättömän version myös maan uudesta T-14 Armata -taistelupanssarivaunusta.

Robottiaseet ovat totta jo nyt

Venäjän ohella myös useat muut valtiot panostavat yhä enemmän kauko-ohjattaviin aseisiin.

Etenkin suurvallat ovat viime vuosina kehittäneet jatkuvasti hienostuneempia asejärjestelmiä, joilla yritetään välttää omia tappioita ja aiheuttaa kohteessa mahdollisimman paljon tuhoa.

Tällä hetkellä kenties näkyvimmät esimerkit kehitystyön tuloksista ovat eri maiden kehittämät kauko-ohjattavat lennokit, joita esimerkiksi Yhdysvallat on säännöllisesti käyttänyt iskeäkseen kohteisiin ulkomailla. 

Erityisesti amerikkalaisten Jemenissä viime vuosina tekemät lennokki-iskut ovat herättäneet huolta siviiliuhreista sekä miehittämättömien aseiden mukanaan tuomasta vastuusta.

Miehittämättömiä lennokkeja käytetään aktiivisesti myös esimerkiksi tiedustelutehtävissä. 

Lue myös:

    Uusimmat