Voit saada sähköiskun, otatko riskin? Testasimme, miltä todennäköisyydet näyttävät

Lottovoiton todennäköisyys on yksi 15,4 miljoonasta – siis melko pieni. Kokeilimme, miten todennäköistä on osua "edes" yhteen sadastatuhannesta. 

"No, ei sieltä kuitenkaan ketään tule! Ei ole tullut ennenkään."

Ja näin kuvitteellinen kuskimme ajoi elämänsä ensimmäisen kolarin.

Jos jokin tapahtuma toistuu monta kertaa, uskomme, että se toistuu vastaisuudessakin. Tätä kutsutaan kognitiiviseksi vinoumaksi. Kognitiivinen vinouma merkitsee sitä, että ihminen painottaa itse tekemiään havaintoja ja tulkintoja tietyllä tavalla.

Vinouma haittaa elämäämme: kuski voi ajatella, ettei aja kolaria, koska ei tällä tiellä ole koskaan mitään sattunut.

Suurten lukujen laki

Elämä on täynnä riskejä, joita voi myös hallita – onneksi.

Riskejä voi tutkia esimerkiksi matemaattisesti, mutta siinäkin on haasteensa: on helppoa laskea kolikonheiton todennäköisyys sille, että kolikkoa heittäessä saa klaavan. Vaikeampaa on laskea, onko hyönteismyrkky vaaraksi ihmiselle.

Suurten lukujen laki tarkoittaa, että mitä useamman kierroksen pelaa peliä, niin sitä lähemmäksi voittamisen mahdollisuus tulee sitä prosenttilukua, jolla pelissä voi kaiken kaikkiaan voittaa.

Menitkö jo sekaisin? Niin mekin – hieman.

Sama asia hieman toisin sanottuna. Pelissä siis voittaa kymmenen prosentin todennäköisyydellä. Mitä useampia kertoja peliä pelaa, sitä lähemmäksi voittojen määrä nousee kymmenen prosentin osuutta kaikista pelatuista peleistä. Jos pelaat kaksi kertaa ja voitat kerran, ei voiton todennäköisyys silti ole 50 prosenttia – et vain ole pelannut tarpeeksi, jotta kokisit oikean todennäkäisyyden!

Voit ajatella vaikkapa kasinon rulettia: jos rulettia on pyöritelty vuosikausia, on todennäköistä, että jokaiseen numeroon on jo osuttu yhtä monta kertaa.

Yhden suhde sataantuhanteen

Lotto ja lottoaminen ovat tuttu riski suomalaisille. Lähes 40 prosenttia täysi-ikäisistä pelaa lottoa viikoittain.

Suomalaisten suosikkirivi lotossa on nykyisin 3, 9, 15, 21, 27, 33 ja 39. Miksi ottaa riskiä vaihtamalla numeroita?

Lottovoiton todennäköisyys on yksi 15,4 miljoonasta – siis melko pieni. Kokeilimme, miten todennäköistä on osua "edes" yhteen sadastatuhannesta. Kun putkessa on 99 000 värikästä helmeä ja yksi musta helmi, löydämmekö sen?

Mukana tonkimassa Heurekan Otatko riskin? -näyttelyn projektipäällikkö Heidi Rosenström.


Yhden suhde kahteen

Riskin todennäköisyys vaihtelee. Joskus kaikki on tiedossa. Esimerkiksi kolikonheitossa tiedämme, että kolikkoa heitetään, jolloin tulos on kruuna tai klaava (tai äärimmäisen harvinainen tilanne, jossa kolikko jää maagisesti pystyyn – muttei nyt puhuta siitä).

Tapahtuma ja sen seuraukset voivat olla myös tiedossa ilman, että tapahtumien todennäköisyyksiä tiedetään. Ajattele raveja: tiedät, mitkä hevoset kisaavat, muttet tiedä, mikä hevosista voittaa.

Joskus tapahtumia ja seurauksia ei voi ennakoida. Esimerkiksi tuntemattomalle alueelle matkustaminen tai jonkin täysin uuden asian tekeminen on tällainen tuntematon riski.

Seuraavassa on kuvattuna riskialtis tilanne, jossa toinen kahdesta pelaajasta saa sähköiskun. Vaikka riski on yhden suhde kahteen, kokeilimme silti. Videolta selviää, miten kävi!



Osittaiset lähteet: Peluuri.fi, Veikkaus.fi 

Lue myös:

    Uusimmat