Voisiko Pohjois-Korea sytyttää kolmannen maailmansodan?

Yhdysvaltalainen sotilas katsoo kohti Pohjois-Koreaa ja sen lippua Etelä- ja Pohjois-Korean rajalla Panmunjomissa huhtikuussa 2013.Chung Sung-Jun/Getty Images News
Julkaistu 17.05.2013 11:51(Päivitetty 17.05.2013 12:32)

Pohjois-Korean uhittelut ovat tulleet viime aikoina tutuiksi tiedotusvälineitä seuraaville. Elisabeth Rehnin mielestä ulkomaailman pitää pysyä tilanteessa rauhallisena. Mitä tulee rauhaan Euroopassa, Rehn turvaisi sitä entisestään liittämällä kaikki Balkanin maat EU:hun.

Sotilaallisia kokeita, sodan julistus Etelä-Koreaa vastaan, uhkaaminen Yhdysvaltoja ydinaseiskulla… Mikä on saanut Pohjois-Korean uhittelemaan tällä tavalla viime aikoina, Elisabeth Rehn?

– Pohjois-Koreassa on ollut jatkuvasti periodeja, jolloin tarvitaan uhittelua. Nyt sellainen on ehkä siksi, että uusi diktaattori Kim Jong-un on hyvin tuore ja nuori – hän nousi valtaan, koska vanhin veli saattoi itsensä epäsuosioon viemällä perheensä väärennetyillä passeilla Japaniin Disneylandiin, Rehn sanoo.

Kaesongiin johtava tie oli tyhjä toukokuun 3. päivänä vuonna 2013.Chung Sung-Jun/Getty Images News

– Ensisijaisena tavoitteena lienee kuitenkin osaamisen ja vallan osoittaminen etenkin Etelä-Korealle. On tavattoman surullista, että Pohjois-Korea on nyt sulkenut jopa Kaesongin teollisuusalueen. Se paitsi työllisti kymmeniätuhansia pohjoiskorealaisia, oli tärkeä yhteistyömuoto Etelä- ja Pohjois-Korean välillä.

Rehnin mielestä ulkomaailman pitää pysyä tilanteessa rauhallisena.

– Aseita ei pidä kalistella liikaa ulkoapäin. Elisabeth kohtaa -televisiosarjassani viime syksynä vieraillut edellisen diktaattorin Kim Jong-ilin pojanpoika Kim Han Sol kertoi uskovansa vakaasti, että jonakin päivänä he ovat yksi maa. Se on kansalaisten toivomus: toisen maailmansodan jälkeen perheenjäseniä jäi molemmille puolille niemimaata.

– Valitettavasti Pohjois-Korea on valinnut sulkeutuneen linjan. En tiedä, kuinka kauan valtaapitävät voivat jatkaa kansalaisten huijaamista, sillä pikkuhiljaa maailma ja tietotekniikka kuitenkin ovat avautumassa heillekin.

Laajentaisi EU:ta rauhan takaamiseksi

Jos Pohjois-Korean uhittelu joskus kävisi todeksi, voisiko se johtaa kolmanteen maailmansotaan?

Elisabeth Rehn liittäisi kaikki Balkanin maat Euroopan Unioniin.Sean Gallup/Getty Images News

– Kolmannen maailmansodan todennäköisyyttä ylipäätään on valtavan vaikea arvioida. Useimmiten sodat lähtevät joko taloudellisesta tai poliittisesta vallanhalusta, mutta joskus siihen riittävät pienetkin asiat, Rehn sanoo.

– Jugoslavian hajoaminen on paha esimerkki siitä, kuinka vain parikymmentä vuotta sitten omassa kulttuurissamme Euroopan sydämessä käytiin aivan uskomattoman brutaalia sotaa, jossa kaikki ihmisoikeudet tallattiin. Mutta ei siitäkään maailmansotaa tullut.

Rauhan takaamiseksi Rehn kehittäisi valtioiden yhteistyötä entisestään.

– Mielipiteeni on, että Euroopan Unioniin olisi hyvä saada mukaan kaikki Balkanin maat – EU:n jäsenmaathan eivät ole olleet sodassa toistensa kanssa. EU:ssa pitäisi myös keskittyä enemmän siihen, että se muodostettiin rauhan ylläpitämiseksi Euroopassa. Nyt siellä puhutaan vain rahasta ja taloudesta, Rehn sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Pohjois-Korean matkailija kertoo propagandasta: "Kaikki on kulissia"

Tältä näyttää suljettu Pohjois-Korea turistin silmin – Katso kuvat!

Suomalaismuusikko uhmasi sääntöjä Pohjois-Koreassa: "Kuin olisi ollut robottimaassa"

Suomalaisbändi esiintyi festivaaleilla Pohjois-Koreassa – Sananvapauden puolustajat siivottiin pois

Tuoreimmat aiheesta

Studio55