Yhdysvaltalaissotilas MTV:lle Etelä-Koreassa: Me voisimme listiä sen hullun koska vain, mutta uskon demokratian voittavan Pohjois-Koreassakin

Pohjois-Korean tilanne esillä YK:n yleiskokouksessa 2:15

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste arvioi, että Pohjois-Korean tilanteen ratkaiseminen onnistuu vain diplomatian kautta ja avaimet ovat Yhdysvalloilla ja Kiinalla. Hänen tapaamansa amerikkalaissotilas uskoo demokratian voittavan myös Pohjois-Koreassa.

Kolme amerikkalaissotilasta kysyy hotellin baarissa, tiedänkö, missä Soulissa on tyttöbaareja.

– Enpä tiedä. Eipä ole ollut juuri aikaa niitä etsiskellä, vastaan ja kehotan kysymään takseilta.

– Eivät ne meille mitään puhu, hyvä kun ottavat edes kyytiin, kersantti Brandon sanoo.

Asiasta kehittyy yllättäen pitkähkö maailmanpolitiikan keskustelu. Kersantti on siviilikoulutukseltaan psykologi ja tuntuu tietävän maailman asioista paljonkin. Hän jopa tiesi, missä Suomi ja Viro ovat.

– Täkäläiset eivät pidä meistä, vaikka olemme täällä turvaamassa heidän henkeään sen hullun hyökkäyksiä vastaan.

– Mutta en minä valita. Olen valmistautunut vaikka kuolemaan heidän puolestaan, kersantti vakuuttaa.

– Ei meistä kukaan tietenkään sotaa halua, hän lisää.

Kersantti Brandon tietää, että Pohjois-Koreassa osa väestä näkee nälkää ja Kim Jong-unin eliitti elää yltäkylläisyydessä.

Kiinalaisen uutistoimiston mukaan 40 prosenttia maan noin 25 miljoonasta asukkaasta on aliravittuja. Yltiöpäinen ydinaseohjelma nielee valtavia summia rahaa, ja se on pois kansalaisten hyvinvoinnista ja koulutuksesta.

Kersantti Brandon myöntää, että Yhdysvallat on tehnyt virheitä Pohjois-Korean suhteen. Mutta ne virheet hän sysää Clintoneiden ja Obaman niskoille.

Lisään, että jos Yhdysvallat olisi toiminut pari vuosikymmentä sitten eri tavalla, Pohjois-Korealla ei ehkä olisi nyt ydinasetta. Nyt se uhkaa iskeä ohjuksilla tuhansien kilometrin päähän, jopa Yhdysvaltoihin.

Vielä muutama kuukausi sitten asiantuntijat vähättelivät Pohjois-Korean kykyjä. Eivät enää. Ydinasekokeita on tehty jo seitsemän. Lisää on varmasti tulossa.

Pakistan julistautui ydinasevaltioksi vain kahden kokeen jälkeen.

Kersantti Brandon kertoo äänestäneensä Donald Trumpia, mikä ei ole minulle yllätys.

– Hän on toiminnan mies. Hän saa jotakin aikaan toisin kuin edeltäjänsä.

Muistutan häntä Bosnian sodasta, jonka päättymiseen Yhdysvalloilla oli täysin ratkaiseva merkitys. Se oli järkevää maailmanpoliisin politiikkaa.

Korean tilanteen ratkaiseminen onnistuu mielestäni vain ja ainoastaan diplomatian kautta ja avaimet ovat Yhdysvalloilla ja Kiinalla. Etelä-Korea on sivustaseuraaja.

Pohjois-Koreasta ja Kim Jong-unista tiedetään edelleen liian vähän. Tähän mennessä nuori johtaja ei ole tavannut ainuttakaan valtion päämiestä – ainakaan virallisesti. Hän toimii pelon vallassa ja säilyttääkseen oman, sukunsa ja eliitin vallan.

Ydinase on hänen yöuniensa turvatyyny.

– Me kykenisimme listimään sen hullun koska vain, mutta uskomme demokratian voittavan vielä sielläkin, psykologikersantti Brandon sanoo.

Suomen YK-edustuston suurlähettiläs: Jossain vaiheessa pakotteissa tulee katto vastaan 2:15

Pohjois-Korean tilanne esillä YK:n yleiskokouksessa 2:15

Lue myös:

    Uusimmat