Voiko yli 55-vuotiaiden paraneva muutosturva lisätä nuorempien irtisanomisriskiä – EK pitää mahdollisena

EK:n mukaan muutosturva voi lisätä alle 55-vuotiaiden irtisanomisriskiä 2:01
EK:n mukaan muutosturva voi lisätä alle 55-vuotiaiden irtisanomisriskiä.

Elinkeinoelämän keskusliitto kertoo, että hallituksen eläkeputki-ratkaisuun liittyvä muutosturva aiheuttaa työnantajille 50 miljoonan euron kustannukset. Hallituksen mukaan työnantajien kustannukset nousevat vain noin kymmenen miljoonaa euroa eli arvioissa on suuri ero. EK:n johtavan asiantuntijan mukaan ratkaisu voi lisäksi lisätä irtisanomisriskiä alle 55-vuotiaiden osalta.

Hallituksen torstaina tekemä päätös eläkeputken poistosta ja muutosturvan parantamisesta kerää pääosin kiitosta, mutta elinkeinoelämällä on paketin suhteen myös huolia.

Irtisanottavan yli 55-vuotiaan työntekijän palkkaa vastaavaa kahden kuukauden koulutusta ja yhden kuukauden irtisanomiskorvausta pidetään ylimitoitettuna.

– Hallituksen ratkaisu on ylimitoitettu, koska muutosturvalla saadaan vain 400 lisätyöllistä ja se maksaa työnantajille 50 miljoonaa euroa ja se tarkoittaa, että yhden lisätyöllisen hinta on reilusti yli sata tuhatta euroa eli se on kovin tehotonta työllistämistä, EK:n johtava asiantuntija Vesa Rantahalvari sanoo.

Elinkeinoelämän huolia ei jaeta kaikkialla. STTK:n pääekonomisti muistuttaa, että rahoitusta muustoturvan koulutusta varten kerätään erityisesti Työllisyysrahastoon.

– Paketti on rakennettu nerokkaasti siten, että rahoitus tulee Työllisyysrahastolta, jonne kerätään yhteiseen pottiin rahoitusta eli rahoitus ei tule suoraan irtisanovalta työnantajalta. Toisena osana on työnantajan osuus, mikä kerätään kaikilta työnantajilta yhteisesti. Muutosturvamaksun kriteerit määräytyvät tarkemmin jatkovalmistelun kautta, STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà selvittää.

Muutoksen vaikutukset tarkentuvat, kun hallituksen päätöksen lakivalmistelu etenee. Eläkeputken eli työttömyysturvan lisäpäivien poiston sekä siihen liittyvän työttömyysturvan työllisyysvaikutuksen pitäisi olla noin 10 000 työllistä. Suurin vaikutus on juuri putken poistolla.

Arvioiden mukaan yli 55-vuotiaat jatkavat pidempään työelämässä ratkaisun myötä. Kokonaisuuteen kuuluu myös osa-aikatyön lisääminen ja työhyvinvoinnin parantaminen.

Paketti on saanut kokonaisuutena enemmän ruusuja kuin risuja.

– Eläkeputken poistolla edistetään työllisyyttä, tasapainotetaan julkista taloutta ja vähennetään ikäsyrjintää. Vaikutukset ovat merkittäviä. Ratkaisu osoittaa vastuullisuutta, vaikka siitä tulleekin hallitukselle lunta tupaan osalta äänestäjiä, Rantahalvari sanoo blogissaan.

Miten käy alle 55-vuotiaiden?

Vielä on epävarmaa se, vaikuttaako yli 55-vuotiaiden paraneva muutosturva kielteisesti nuorempien työntekijöiden asemaan.

– Vaikutusta voi olla siihen suuntaan, että irtisanomiset kohdentuvat nuorempaan porukkaan, jolla ei vielä ole oikeutta muutosturvaan, EK:n Rantahalvari miettii.

STTK:n Lainà on eri mieltä.

– En usko, että juuri alle 55-vuotiaisiin kohdistuu erityisesti irtisanomisia, koska rahoitus on järjestetty juuri Työllisyysrahaston kautta, hän miettii.

Yli 55-vuotiaiden asemaan vaikuttaa paljon myös se, miten työelämän asenteet heitä kohtaan mahdollisesti muuttuvat.

Lue myös:

    Uusimmat