Hallitus pääsi sopuun eläkeputken poistosta – uudistusta vastustanut Li Andersson: "Kokonaisuus on siedettävä, mutta ei erityisen mieluisa"

Hallitus pääsi sopuun eläkeputken poistosta – uudistusta vastustanut Li Andersson:"Kokonaisuus on siedettävä, mutta ei erityisen mieluisa" 4:44
Video: Li Andersson kommentoi eläkeputken poistoa.

Hallituspuolueet ovat linjanneet toimista, joilla edistetään yli 55-vuotiaiden työllisyyttä. Mahdollisuus työttömyysturvan lisäpäiviin, eli niin sanottu eläkeputki, poistetaan odotetusti.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan muutos tulee voimaan asteittain vuodesta 2023 alkaen.

Marinin mukaan lisäpäivien poistuminen ajoitetaan koronakriisin jälkeiseen aikaan.

Vuonna 1963 syntyneet ovat ensimmäinen ikäluokka, jota muutokset koskevat, ja lisäpäivämahdollisuus poistuu kokonaan vuonna 1965 ja sen jälkeen syntyneiltä.

– Hallitukselle oli tärkeää löytää ratkaisu, joka on tasapainoinen. Haluamme parantaa yli 55-vuotiaiden työmarkkina-asemaa, muutosturvaa ja työssä jaksamista. Hallitus on kyennyt löytämään neuvottelutuloksen, joka täyttää nämä asetetut tavoitteet, Marin sanoi tiedotustilaisuudessa.

Valtiovarainministeriö on arvioinut työllisyyden kasvavan noin 10 300 lisätyöllisen verran nyt tehtyjen ratkaisujen yhteisvaikutuksena.

Hallituksen ehdotusten yhteisvaikutus julkiseen talouteen olisi arvion mukaan noin 165 miljoonaa euroa julkista taloutta vahvistava.

Eläkeputki poistuu vaiheittain vuodesta 2023 4:30
Eläkeputki poistuu vaiheittain vuodesta 2023.

Lisää muutosturvaa nykyisen päälle

Marinin mukaan työntekijöiden turvaa vahvistetaan merkittävällä muutosturvakokonaisuudella.

Uutena muutosturvaelementtinä on sovittu kuukauden palkkaa vastaavasta irtisanomiskorvauksesta kaikille 55 vuotta täyttäneille, viisi vuotta saman työnantajan palveluksessa olleille.

Koronakriisissä työnsä menettäneet pysyvät nykyisten sääntöjen piirissä. Lisäksi on sovittu kahden kuukauden muutosturvakoulutuksesta. Muutokset tulevat nykyisen muutosturvan päälle.

Uudet elementit rahoitetaan työnantajan maksuilla. Irtisanottavan työnantajalla säilyy Marinin mukaan vastuu irtisanomisen kustannuksista.

Li Andersson: Meidän ansiostamme paketissa on siirtymäaika

Äitiyslomalle tänään opetusministerin tehtävästä jäävä vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson totesi tiedotustilaisuudessa, että ei ole mikään salaisuus, että vasemmistoliitto on vastustanut työttömyysturvan lisäpäivien poistoa.

– Meidän suurin huolemme on ollut koko tämän prosessin ajan niiden yli 55-vuotiaiden ihmisten toimeentulon turvaaminen, jotka menettävät työpaikkansa joka tapauksessa esimerkiksi rakennemuutostilanteessa.

– On selvää, että yli 55-vuotiaiden asemaa työelämässä on onnistuttava vahvistamaan ja ikääntyneiden irtisanomisesta on tehtävä vähemmän houkuttelevaa. Lisäksi työnsä menettäneiden on voitava päivittää omaa osaamistaan, Andersson totesi.

Anderssonin mukaan ilman vasemmistoliittoa paketti ei sisältäisi niitä parannuksia yli 55-vuotiaiden asemaan, jotka siinä nyt ovat mukana. Hän sanoi puolueen työskennelleen hartiavoimin, jotta irtisanomiskorvaus ja muutosturva toteutuvat ja työttömyysturvan suojasäännöksiin ei kosketa.

– Meille tärkeää oli muun muassa se, että saimme neuvoteltua merkittävän siirtymäajan työttömyysturvan lisäpäivien poistolle. Lisäksi palkkatukikäytännöt paranevat.

Eläkeputken poistuminen on astumassa voimaan asteittain vuodesta 2023 alkaen. Se ei siis vaikuta putkessa jo oleviin tai korona-aikana siihen joutuviin.

– Nyt päätetty kokonaisuus on meille siedettävä, mutta ei mikään erityisen mieluisa kokonaisuus, Andersson sanoi.

Keskusta erityisen tyytyväinen yli 60-vuotiaiden veronkevennysmahdollisuuteen

Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko toteaa, että yli 55-vuotiaiden työllisyyspaketti on tasapainoinen kokonaisuus, koska se ottaa huomioon veronmaksajien edun, työntekijän tarpeet ja työnantajan näkökulmat.

Saarikon mukaan työnantajan velvoitteet eivät juurikaan nykyisestä lisäänny.

Eläkeputki on Saarikon mukaan ollut omiaan ohjaamaan työnantajia irtisanomistilanteessa suuntaamaan ikävän päätöksen ensimmäiseksi työuran loppupuolella olevalle kokeneelle työntekijälle.

Nyt tehdyn hallituksen päätöksen merkitys on hänestä viestiä siitä, että ikärasismi suomalaisessa työelämässä voisi olla ohi.

Keskusta oli erityisen tyytyväinen, että kokonaisuudessa on tavoitteena myös se, että 60 vuotta täyttäneille se sisältää työllistymiseen kannustavan veronkevennyksen elementin.

Vihreät kiittelee osa-aikatyön mahdollisuuden vahvistamista

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo sanoo olevansa erityisen iloinen siitä, että myös osa-aikatyön mahdollisuutta vahvistetaan.

– Voidaan ehkä puhua jopa eläkeliukumäestä, kun eläkkeelle voi entistä helpommin liukua pikkuhiljaa omia kykyjä ja jaksamista kuunnellen, oman tarpeen mukaisesti yhdessä työnantajan kanssa sopien.

Hänen mukaansa tämä parantaa työssä jaksamista ja luo toivottavasti uutta kulttuuria.

–Jos työstä eläkkeelle voi siirtyä myös porrastaen eikä niin, että ensin ollaan täysipainoisesti töissä ja yhtenä päivänä sitten ollaankin täysipainoisesti eläkkeellä.

Kuluja työnantajille 10 miljoonaa euroa enemmän kuin nyt

Työmarkkinajärjestöt neuvottelivat vastaavista toimista pari kuukautta syksyllä, mutta eivät päässeet sopuun muun muassa siksi, että työnantajat katsoivat, että yrityksille tulee liian suuret kustannukset.

Saarikko sanoi, että nykyinenkin järjestelmä on tuottanut työnantajalle kustannuksia. Hallituksen tuoreet linjaukset tuovat vähän lisäkuluja.

– Ymmärrykseni mukaan se ero nykykustannuksiin on noin +10 miljoonaa euroa työnantajien näkökulmasta nettona.


Lue myös:

    Uusimmat