Voiko virtsatietulehduksen aikana harrastaa seksiä? Gynekologi vastaa

Seksi virtsatietulehduksen aikana voi pahentaa oireita, uusia tulehduksen tai tartuttaa kumppanin. Seksiä oirehdinnan aikana mielivien on syytä muistaa hygienia ja kondomi.

Mitä seksileluja jokaisen kotoa tulisi löytyä? Katso seksikaupan myyjän vinkit yllä olevalta videolta.

Virtsatietulehdus on yksi yleisimpiä infektioita, joiden vuoksi yleislääkärin vastaanotolle hakeudutaan. Etenkin naisilla tulehdus on tyypillinen, sillä lyhyt virtsaputki helpottaa bakteerien – kuten E. colin – liikkumista peräsuolesta virtsaputkeen.

Tavallisesti virtsatietulehdus oireilee alavatsan kipuiluna, tiheänä virtsaamisen tarpeena ja kipuna virtsatessa. Oireet saattavat hyvinkin latistaa halun temmeltää lakanoissa kumppanin kanssa, mutta seksistä on muutenkin syytä virtsatietulehduksen aikaan kieltäytyä. Yhdyntä voi nimittäin pahentaa infektiota.

– Seksi virtsatietulehduksen aikaan voi pahentaa tulehdusta, sillä se kylvää lisää bakteereita, jotka aiheuttivat infektion alun alkujaan, kertoo gynegologi Nicole Williams Women’s Health -lehdelle.

Seksi voi osoittautua lisäksi hyvin kivuliaaksi: paine emättimessä tuntuu myös häpyluun takana sijaitsevassa virtsarakossa.

Vaikka virtsatietulehdus ei ole varsinaisesti tartuntatauti, voivat bakteerit yhdynnässä vaihtaa omistajaa. Seksiä virtsatietulehdus aikana mielivien onkin järkevä käyttää kondomia, harkita anaaliseksiä ja välttää suuseksiä.

Virtsatietulehduksen aikaan seksiä harrastavien on myös syytä muistaa seuraavat neuvot:

1. Kuuntele oireitasi

Jos kesken seksin alkaa pissattamaan, mene pissalle. Pidättely voi aiheuttaa tulehduksen uusiutumisen tai pahentaa oireita entisestään.

2. Pissaa ennen ja jälkeen seksin

Välittömästi aktin päätyttyä on syytä käydä tyhjentämässä rakkonsa sinne mahdollisesti päässeistä bakteereista.

3. Peseydy seksin jälkeen

Alapääpesu seksin jälkeen voi ennaltaehkäistä bakteerien liikkumista anuksesta emätinaukolle. Peseytyminen on tärkeää varsinkin, jos on harrastanut anaaliseksiä.

4. Älä sekoita anaali- ja emätinseksiä

Virtsatietulehduksen aikana on hyvä olla sekoittamatta emätin- ja anaaliseksin sekoittamista bakteerien leviämisen ehkäistäkseen. On myös hyvä muistaa, että värkit tulisi pestä aina siirryttäessä reiästä toiseen – oli sitten virtsatietulehdus päällä tai ei.

***

1:30

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja