Voiko vanhentuneeseen koronatestiin luottaa? Tässä tapauksessa tulos kannattaa varmistaa toisella testillä

Mikä on pikatesti ja onko se luotettava? Tässä koostetusti eri koronatestien heikkoudet ja vahvuudet 2:26
KATSO MYÖS: Mikä on pikatesti ja onko se luotettava? Tässä koostetusti eri koronatestien heikkoudet ja vahvuudet.

Kaikissa koronatesteissä on merkattu viimeinen voimassaolopäivä. Voiko vanhentunutta testiä enää käyttää?

Koronaviruksen pelossa on eletty jo muutama vuosi, eivätkä monetkaan välttämättä ajattele asiaa enää päivittäin. 

Silti jonain päivänä saattaakin ilmetä tarve tehdä taas kotitesti, mutta entäpä jos kotoa löytyy vain vanhentunut versio?

Kyllä, koronatestitkin voivat vanheta – jokaiseen testipakkaukseen on merkattu kyseisen testin viimeinen voimassaolopäivä. Useimmat koronatesteistä säilyvät noin vuoden ajan.

Prevention-sivusto selittää artikkelissaan, miksi koronatestit ylipäätään vanhenevat ja voiko testitulokseen luottaa, vaikka testi olisikin jo vanhentunut.

Mihin testien viimeinen voimassaolopäivä perustuu?

Siihen, toimiiko myös vanhentunut koronatesti, ei ole varsinaisesti yksiselitteistä vastausta. 

– Kun testejä kehitetään, yritys arvioi testin ajan mittaan varmistaakseen, että se toimii suunniteltujen laatustandardien mukaisesti. Riippumatta valitusta ajanjaksosta, jolla he arvioivat sitä, se on viimeinen voimassaolopäivä, joka merkitään kyseiseen testiin, Buffalon yliopiston professori ja tartuntatautien johtaja Thomas Russo kertoo.

Russon mukaan viimeinen voimassaolopäivä ei siis välttämättä tarkoita sitä, ettei testi toimisi myöhemminkin, mutta tutkitusti se toimii ainakin merkattuun päivään asti.

Vanhoissa, eli koronapandemian alkuaikoina ostetuissa testeissä on todennäköisesti lyhyemmät voimassaolopäivät kuin uudemmissa, sillä alkuun pidempijaksoiselle testaamiselle ei ollut niin paljoa aikaa, Russo selittää.

Mitä tapahtuu jos käytät vanhentunutta testiä?

Koska koronatestien viimeinen voimassaolopäivä perustuu siis yritysten suorittamiin testeihin tietyssä ajassa, on mahdollista, että testi toimii vallan hyvin vielä sen jälkeenkin.

Tartuntatautien asiantuntija Amesh A. Adaljan mukaan useimmat testit toimivat viimeisen voimassaolopäivänsä jälkeenkin vielä ainakin muutaman viikon ajan.

Jos testi todella on vanhentunut, saat sillä todennäköisesti virheellisen negatiivisen tuloksen, toteaa Michigan State -yliopiston lääkeaine- ja myrkkyopin apulaisprofessori Jamie Alan.

– Testi voi olla negatiivinen, koska "ainesosat" ovat ohittaneet säilyvyysaikansa eivätkä toimi niin kuin pitäisi, Alan kertoo.

Alan selittää, että koronatestit sisältävät ainesosia, jotka reagoivat koronavirukseen tai siihen, ettei sitä ole. Nämä ainesosat eivät toimi ikuisesti, kuten eivät muutkaan lääkkeet.

Jos sinulla on koronaan viittaavia oireita, mutta kotoa löytyy ainoastaan vanhentunut testi, sillä kannattaa Alanin mukaan kuitenkin kokeilla.

– Jos saat positiivisen tuloksen, se on todennäköisesti positiivinen. Jos saat negatiivisen, saattaa olla hyvä tarkastaa vielä toisella testillä, Alan kiteyttää.

Katso myös: Voiko vanhentunutta lääkejodia käyttää?

Voiko vanhentunutta lääkejodia käyttää? 1:44
Orion Oyj lääketieteellinen johtaja Taru Blom kertoo lääkejodin käytöstä.

Lue myös:

    Uusimmat