Kannattaako väsymyksen vuoksi tehdä koronatesti? Lääkäriltä ytimekäs vastaus – selkeä kanta myös ferritiinimittaukseen

Kannattako koronatestillä hakea syytä väsymykseen? Lääkäri vastaa 0:52
Kannattako väsyneenä tehdä koronatesti? Katso lääkärin vastaus.

Uutisaamussa vieraillut lääkäri Eemil Partinen kertoi, kannattaako väsyneeltä potilaalta mitata ferritiiniarvot tai tulisiko hänen tehdä koronatesti.

Väsymys on yleinen oire, jonka taustalla voi olla lukuisia eri syitä huonoista yöunista vakavaan sairauteen. Viime vuosina moni on etsinyt selitystä voimattomuudelle esimerkiksi raudanpuutteesta tai koronavirusinfektiosta.

Uutisaamu nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25–9.30 välisenä aikana.  Ohjelma on katsottavissa myös mtv-palvelussa ja MTV Uutiset Livessä

Uutisaamussa vieraillut neurologiaan erikoistuva lääkäri Eemil Partinen pitää järkevänä sitä, että väsyneeltä potilaalta mitataan ferritiiniarvot, jotka kertovat raudanpuutteesta.

– Siitä on erilaisia mielipiteitä, mutta mun mielestä se on ihan merkityksellinen.

Partinen kuitenkin varoittaa, että yhteen mittariin nojaaminen voi johtaa harhaan, sillä väsymystä pitäisi tarkastella ja hoitaa kokonaisuutena. Voimattomaan oloon on harvoin "patenttiratkaisua". Lisärauta ei yksinään auta, jos uupunut potilas ei esimerkiksi nuku riittävästi tai hillitse stressiä.

Väsymys voi olla myös oire koronavirusinfektiosta. Kannattaako uupuneena sitten tehdä koronan kotitesti? Katso Partisen vastaus yllä olevalta videolta.

Alla olevalla videolla kerrotaan, millaisia oireita eri koronamuunnokset aiheuttavat.

Näin eri koronavarianttien oireet eroavat toisistaan 3:06
Katso video: Näin eri koronavarianttien oireet eroavat toisistaan.

Lue myös:

    Uusimmat