Voiko tämä olla totta? Vanhemmat väittävät tyttövauvansa oppineen seisomaan jo kahdeksan viikon ikäisenä

Miksi"tyttöjen ja  poikien leluista"pitäisi jo luopua? Asiantuntija vastaa 2:41
Videolla asiantuntija kertoo, miksi pitäisi luopua "tyttöjen ja poikien leluista".

Vanhemmat väittävät, että heidän vauvansa olisi oppinut seisomaan vain muutaman viikon ikäisenä. 

Brittiläiset Tezra Finn-Johnston ja Emily Derrick kertovat, että heidän vauvansa Lula oppi seisomaan omin avuin ollessaan vain kahdeksan viikon ikäinen. Aiheesta kertoo muun muassa australialainen News.com.au-sivusto.

Syntyessään 31. tammikuuta Lula painoi vain 2,5 kiloa. Vanhemmat kertovat, että hän alkoi nostella päätään jo synnytyssairaalassa.

Nyt Lula on 15 viikon ikäinen ja pystyy vanhempiensa kertoman mukaan seisomaan itse ilman apua tai tukea. Yleensä vauvat seisovat tukea vasten ja saattavat yrittää kohottautua seisomaan vasta noin yhdeksän kuukauden iässä, kertoo Mannerheimin lastensuojeluliitto sivuillaan.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Inspiraatiota YouTube-videoista?

Tezra vitsailee, että Lula insipiroitui voimamieskisojen videoista, joita he olivat katsoneet YouTubesta. Isän mukaan ihmiset ovat pitäneet epätavallisena sitä, että Lula pystyy pitämään itseään pystyssä istuessaan ja jopa seisomaan.

– Kun hän oli kuukauden ikäinen, hänelle iski kiukkukohtaus ja yritin saada hänet istumaan polvelleni rauhoittaakseni häntä. Istumisen sijaan hän nousi seisomaan polvellani eikä suostunut taivuttamaan jalkojaan, Tezra kertoo.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Yritin pidellä ja tukea häntä, ja hän onnistui kannattelemaan omaa painoaan.

Tyttö vaikutti heti hyvin vahvalta

Tezra ja Emily kertovat huomanneensa tyttärensä voimat, kun he poistuivat sairaalasta viisi päivää synnytyksen jälkeen.

– Aika lailla siitä päivästä lähtien, kun poistuimme sairaalasta, hän kykeni kannattelemaan päätään hieman enemmän kuin olisimme uskoneet, Tezra kertoo.

Tezra uskoo, että yksi syy hänen esikoisensa voimiin on se, että hänellä on paljon lihasta suhteessa painoonsa, koska hän oli syntyessään niin pieni. Vielä Lula ei kävele, mutta vanhemmat uskovat sen tapahtuvan yllättävänkin pian.

Isän hehkutus saanut osakseen epäilyä

Isän hehkutus vauvansa taidosta on herättänyt runsaasti epäilyksiä siitä, onko lapsi todella seisonut itse vai onko isä esimerkiksi tukenut häntä. News.com.au-sivuston eräs lukija pohti, tekeekö seisominen noin pienenä edes hyvää lapsen keholle, esimerkiksi nivelille.

Elokuussa 2017 MTV Uutisten loppukevennyksessä kerrottiin Reykjavikissa järjestystä vauvauintikurssista, jossa neljän kuukauden ikäisiä lapsia opetettiin seisomaan. Tuolloin lääkäriasema Mehiläisen lastenlääkäri ja lastentautiopin dosentti Tero Kontiokari kommentoi, ettei ymmärrä, miksi niin pienille vauvoille pitäisi sellaista opettaa. Kontiokarin mukaan seisomisharjoitusten jatkamisesta voi aiheutua vaaratilanteita vauvoille, joiden suojaheijasteet eivät ole vielä kehittyneet.

– Kukaan ei myöskään tiedä, miten luusto reagoi varhaiseen pystyasentoon. Tosin videolla vauvat ”seisoivat” vain pieniä hetkiä, joka lienee vaaratonta. Normaalistihan seisomaan nousu tapahtuu keskimäärin yhdeksän kuukauden iässä, Kontiokari kommentoi tuolloin MTV Uutisten haastattelussa.

Lue myös:

    Uusimmat