Mainos

Suomalainen lastenlääkäri tyrmää seisomista opettavan vauvauinnin: "Mitään hyötyä siitä ei vauvalle varmastikaan ole, lähinnä hupia ja ihmetystä aikuisille"

Suomalainen lastenlääkäri ei ymmärrä, miksi nelikuisia vauvoja pitäisi opettaa seisomaan. 

Kymmenen uutisten loppukevennyksessä 1.8.2017 päästiin tutustumaan Islannin Reykjavikissa järjestettävään kurssiin, jossa hyvin nuoria, vain neljän kuukauden ikäisiä vauvoja opetetaan seisomaan. Videolla esittäytyneen fysioterapeutti Snorri Magnussonin mukaan vanhemmat ovat aina kovin yllättyneitä siitä, mihin heidän pienet vauvansa oikein kykenevät. Asiaa ihmettelee myös lääkäriasema Mehiläisen lastenlääkäri ja lastentautiopin dosentti Tero Kontiokari.

– Ensimmäinen ajatukseni videosta oli, että miksi ihmeessä tuota tehdään? Vauvafitnessiä? Kehonmuokkausta jo vauvasta alkaen? Mitään hyötyä siitä ei vauvalle varmastikaan ole, lähinnä hupia ja ihmetystä aikuisille, Kontiokari toteaa.

Kävelyheijaste säilyy kosteassa uimahallissa pidempään

Jos seisomisharjoituksia jatketaan vielä kotioloissa, se voi Kontiokarin mukaan aiheuttaa vaaratilanteita vauvoille, joiden suojaheijasteet eivät ole vielä kehittyneet.

– Kukaan ei myöskään tiedä, miten luusto reagoi varhaiseen pystyasentoon. Tosin videolla vauvat ”seisoivat” vain pieniä hetkiä, joka lienee vaaratonta. Normaalistihan seisomaan nousu tapahtuu keskimäärin 9 kuukauden iässä. 

Videolta ei myöskään selvinnyt, seisovatko fysioterapeutin vahvistamat vauvat muulloin kuin viileässä ja kosteassa uimahallissa, jossa Kontiokarin mukaan kävelyheijaste säilyy kuivaa maata pidempään.

Lääkäri kritisoi fysioterapeutin videolla antamaa väitettä, jonka mukaan rankaa vahvistettaessa ylävartalo pystyy lähes mihin vain. Lause ei ole Kontiokarin mukaan lainkaan looginen. 

– Ei ainakaan luista rankaa voi vauvalta harjoittamalla vahvistaa.

– Mutta kaiken kaikkiaan hauska loppukevennys, niin kauan, kun vauvat siitä nauttivat. Toivottavasti se sellaiseksi jääkin! Kontiokari toteaa. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.