Voiko skitsofreniaa ennustaa? Professori vastaa

Tutkijat etsivät parhaillaan keinoja tunnistaa skitsofreniariskissä olevat ihmiset ennen taudin puhkeamista. Jos siinä onnistutaan, on pohdittava myös eettisiä kysymyksiä.

Skitsofreniapotilailla ehtii olla sairauteen viittaavia oireita yleensä neljän–viiden vuoden ajan ennen diagnoosia. Tätä ajanjaksoa kutsutaan ennakoivan oireilun vaiheeksi.

– Skitsofreniaa on silloin vielä kovin vaikea tunnistaa, koska oireilu on usein hyvin epäspesifiä mielialaoireilua: masennus- ja ahdistusoireita, jotka eivät useimmiten johda minkäänlaiseen psykoosiin, psykiatrian professori Jarmo Hietala sanoo.

Joiltakin ennakoiva vaihe jää välistä.

– Muistan useammankin potilaan, joille on tullut psykoosi jonkin yksittäisen traumaattisen tapahtuman jälkeen. Ennakoiva vaihe on kestänyt alle kuukauden.

– Toisaalta jollakin voi olla lapsesta asti sellaisia ajatuksia, että muut pystyvät lukemaan hänen ajatuksiaan tai että ajatukset ikään kuin leviävät oman pään ulkopuolelle jonnekin maastoon, ja silti henkilö sairastuu psykoosiin vasta 25-vuotiaana esimerkiksi kannabiksen käytön yhteydessä. Jollakin toisella oireet taas vuorotellen tulevat ja häviävät vähäksi aikaa. Kahta samanlaista skitsofreniapotilasta ei oikein ole.

Voiko mitenkään tietää etukäteen, tuleeko itse tai joku läheinen sairastumaan skitsofreniaan?

– Sekä Suomessa että maailmalla etsitään kyllä koko ajan kuumeisesti keinoja, joilla skitsofreniaa voisi ennustaa ja suuressa psykoosiriskissä olevia ihmisiä tunnistaa etukäteen. Tälläkin hetkellä on käynnissä EU:n tukemia projekteja, jotka tähtäävät nimenomaan varhaiseen toteamiseen ja interventioon.

– Se tiedetään jo nyt, että potilaat ovat lapsina keskimäärin hieman kömpelömpiä ja että heillä on muita pieniä poikkeavuuksia käytöksessä verrattuna muihin saman ikäisiin lapsiin, mutta tällaiset määritelmät ovat hyvin epätarkkoja. Jos niiden mukaan alettaisiin operoimaan, tulisi paljon ”vääriä positiivisia” diagnooseja.

Hietala muistuttaa, että taudin varhaiseen toteamiseen liittyy myös eettisiä kysymyksiä.

– Jos sairastumista voitaisiin ennustaa, niin olisi kovin tärkeää, että asialle voitaisiin myös tehdä jotakin. Se vasta hirveää olisi, jos todettaisiin, että ihminen sairastuu psykoosiin vaikka kymmenen vuoden päästä, mutta sille ei voida tehdä mitään. Sellaista en ainakaan itse edes haluaisi tietää, Hietala sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat