Voiko rakkaus kestää mielenterveysongelmat?

Martin sairastaa ADHD:ta ja Simon kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Minkälainen vaikutus sairaudella on parisuhteeseen? Heidän puolisonsa kertovat.

Ruotsalainen Amelia-lehti haastatteli tuoreimmassa numerossaan kahta pariskuntaa, jotka rakastavat toisiaan sairausdiagnooseista huolimatta. Martin Engdahl, 34, sairastaa ADHD:ta ja Simon Eidorson, 31, kaksisuuntaista mielialahäiriötä. He molemmat elävät kuitenkin vakituisessa parisuhteessa. Minkälaista elämä on mielenterveysongelmista kärsivän kanssa?

Martin ja hänen vaimonsa Victoria Engdahl, 34, ovat pitäneet yhtä 16 vuotta. Viime talvena Martinilla diagnosoitiin ADHD. Diagnoosin myötä myös parisuhde muuttui.

– Martinin on aina ollut vaikea keskittyä asioihin. Hänellä on ollut rauhattomia jaksoja, jolloin hän koko ajan halusi, että jotain uutta tapahtuu. Se vaikutti myös meidän suhteeseemme, Victoria kertoo.

Suurimmaksi ongelmaksi onkin osoittautunut Martinin lyhyt pinna. Hän suuttuu ja ärsyyntyy normaalia helpommin. Victoria kertoo, että sairauden diagnosointi on kuitenkin auttanut parisuhdetta. Palaset ikään kuin loksahtivat kohdalleen.

– Martin pystyy nyt keskittymään paremmin ja jokapäiväiset asiat sujuvat helpommin. On ihanaa, kun ei tarvitse jankuttaa, Victoria sanoo.

Vaimo ei pidä miehensä sairautta ongelmana, vaan toteaa, että siinä on hyvätkin puolensa.

– Martinin kanssa olen spontaanimpi. Tämä voi kuulostaa oudolta, mutta minulle Martinin ADHD ei ole koskaan ollut tärkeä asia. Hän on aina ollut mielestäni kunnossa, mutta nyt hän voi vieläkin paremmin! Victoria päättää.

Tulevaisuus pelottaa

Simon sairastaa kaksisuuntaista mielialahäiriötä, jota kutsuttiin ennen maanis-depressiivisyydeksi. Monista sairaus tuntuu pelottavalta, mutta Simon halusi kuitenkin olla asiasta heti rehellinen tyttöystävälleen Emelia Henrikssonille, 22. He ovat seurustelleet nyt noin kaksi vuotta.

– Olimme tunteneet vasta pari viikkoa, kun Simon jo kertoi asiasta.Aluksi olin vähän peloissani. Olen kyllä sairastanut itsekin masennusta nuorempana, joten tiesin, mitä siihen kuuluu. Simonin sairaus oli minulle vieras, Emelia kertaa.

– Tiedän kuitenkin, että diagnoosi ei kerro ihmisestä mitään. Aluksi täytyy tutustua toiseen. Luin paljon kaksisuuntaisen mielialahäiriön oireista ja ymmärsin, että ne ovat hyvin yksilöllisiä. Monikaan niistä ei pätenyt Simoniin. Päätin, että en lue aiheesta enempää, hän jatkaa.

Simon kertoo käyttäneensä aluksi lääkkeitä, mutta ne tekivät hänestä robottimaisen ja huonovointisen. Niinpä hän päätti lopettaa lääkityksen ja kertoo voivansa nyt hyvin. Pariskunta tietää, että siinä on kuitenkin riskinsä.

– Minä olen koko ajan valppaana ja etsin tiettyjä varoitusmerkkejä. Olemme sopineet, että jos ongelmia tulee, minä määrään, mitä niissä tilanteissa tehdään, Emelia sanoo.

Nainen myöntää, että tulevaisuus tuntuu välillä hieman pelottavalta, mutta hän ei jaksa murehtia sitä.

– Simon sanoo, että monet hänen piirteistään johtuvat sairaudesta. Hän on energinen ja eläväinen. On ihanaa elää sellaisen ihmisen kanssa, joka ei ole joka päivä samanlainen. Simon pystyy vieläkin yllättämään minut, Emelia iloitsee.

MTV3/Helmi

Lähde: Amelia

Kuvat: Shutterstock / Jutun kuvat eivät liity tapaukseen

Lue myös:

    Uusimmat