Voiko pian mennä edes ulkoilemaan? Oikeusministeri Henriksson MTV:lle: "Emme voi säätää sellaista – mutta hallitus varautuu tällä hetkellä pahimpaan"

Suomen hallitus varautuu asettamaan liikkumisrajoituksia pahimmille epidemia-alueille. Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan hallitus varautuu tällä hetkellä pahimpaan tilanteeseen.

– Varautua pitää aina ja se ei tarkoita sitä, että näitä jouduttaisiin ottamaan käyttöön. Valmistelu on valtioneuvoston kansliassa. Kaikkien suomalaisten tulee tietää, ettei hallitus ehdota mitään sellaista, joka ei olisi välttämätöntä. Aivan viimesijaisena keinona on liikkumisen rajoittaminen.

Liikkumista rajoitetaan Henrikssonin mukaan siinä vaiheessa, jos tautitilanne pahenee edelleen ja kaikki muut keinot on käytetty. Erikssonin mukaan teveysviranomaisilla on joka tapauksessa suuri vastuu näyttää toteen, että liikkumisen rajoittaminen todella puree.

– Lisäksi jos terveysviranomaiset voivat myös osoittaa, että tällä olisi vaikutusta siihen, että saadaan tätä käyrää menemään alaspäin ja saadaan kontakteja vähennettyä, Näyttökynnys on nyt terveysviranomaisilla. Niiden tulee pystyä osoittamaan, että tämä olisi vaikuttava keino. Nyt puhutaan perusoikeuksien ytimestä. Meillä kaikilla on oikeus päättää päivittäin missä me kuljemme, kenen kanssa me oleskelemme, Eriksson toteaa.

Oikeusministerin mukaan tautitilannetta seurataan, eikä hän halua vielä tässä vaiheessa ottaa kantaa siihen, päätetäänkö liikkumisen rajoittamisesta jo tällä viikolla.

Ristiriidat ihmetyttävät

Jos liikkumisrajoitukset astuvat voimaan ollaan esimerkiksi pääkaupunkiseudulla tilanteessa, jossa paikalliset eivät voi käydä lenkillä ystävien kanssa. Samalla kuitenkin esimerkiksi Virosta voi tulla Suomeen töihin, kieltäytyä rajalla koronatestistä ja liikkua ympäri Suomea ilman maskia.

Henriksson toivoo, että aluehallintovirastot käyttäisivät niille kuuluvaa mandaattia ja määräisivät ihmisiä testauksiin.

– Toivottavasti näitä keinoja käytettäisiin, jotka ovat siellä avien keinovalikoimassa, Henriksson vastaa.

– Lähdemme siitä, ettemme voi säätää sellaista, ettei ihminen voi mennä kenenkään kanssa ulkoilemaan.

Onko kuntavaalien siirtäminen oikeusministeriön epäonnistuminen?

Viime viikonloppuna ilmoitettiin kuntavaalien siirtämisestä kahdella kuukaudella, sillä ne voidaan järjestää turvallisemmin kesäkuussa. Henriksson ei koe, että hänen johtamansa ministeriö olisi epäonnistunut.

– Oikeusministeriöhän ei ole taikaministeriö. Me huolehdimme siitä, että meillä vaadit pystytään järjestämään jos olosuhteet ovat sellaiset, että se on mahdollista. Näin THL oli arvioinut vielä edellisellä kerralla, kun puoluesihteereiden kanssa tavattiin, mutta viime perjantaina tuli käänne, Henriksson sanoo.

– Varmasti se suurin virhe on tehty siellä Kiinassa, josta virus on lähtenyt leviämään. Mutta ministeriö olisi varmasti voinut tehdä esimerkiksi ennakkoäänestyksen osalta siten, että sitä olisi voitu pidentää. Mutta siinäkin tarvittava tieto tuli THL:lta liian hitaasti…Jokaisen instituution tulee nyt katsoa peiliin. Tässä asiassa tiedän, että olen tehnyt melkein kaiken, mitä tilanteessa on voinut tehdä, Henriksson toteaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi viime viikolla vakavan viestin, jonka mukaan pahimmassa tapauksessa huhtikuussa päivittäisiä tartuntoja todetaan peräti 10 000.  Laitoksen viesti ja ennuste oli kuitenkin saman suuntainen jo joulukuussa. 

– Olisimme voineet joutua sellaiseen tilanteeseen, että vaalit oltaisi jouduttu perumaan jopa vaalipäivänä. Nyt oikeusministeriön virkamiehet katsoivat, että THL:n viesti oli niin tärkeä, ja sen perusteella virkamiehet tekivät sen esityksen, että vaaleja ei voida nyt pitää terveysturvallisesti ja niitä on parasta lykätä, Henriksson päättää.

Lue myös:

    Uusimmat