Voiko pariterapiaan mennä yksin? Asiantuntija vastaa

Voiko pariterapiaan mennä yksin? Asiantuntija vastaa 1:15
Voiko pariterapiaan mennä yksin? Asiantuntija vastaa

Toisinaan yksi olisi valmis terapiaan, mutta toinen hankaa vastaan. Pariterapiaan voi toki mennä yksinkin, mutta kummallakin suhteen osapuolella pitäisi olla yhteinen tahto parantaa asioita.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Jokaiseen suhteeseen syntyy ongelmia, haasteita tai eripuraa ennemmin tai myöhemmin. Aina setviminen ei onnistu vain kumppaneiden kesken vaan tarvitaan objektiivinen, ulkopuolinen taho.

Toisinaan yksi olisi valmis terapiaan, mutta toinen hankaa vastaan. Mikä silloin avuksi?

Pariterapiaan voi mennä yksinkin

Pappi ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä uskoo, että pariterapiaan voi ilman muuta mennä yksinkin. Se ei tosin ole yhtä tehokasta: kummallakin suhteen osapuolella pitäisi olla yhteinen tahto parantaa asioita ja tehdä työtä.

– Voi terapian käydä läpi myös ilman puolisoa, mutta se jää aina vähän vajaaksi. Parisuhteessa on kyse aina kahdesta ihmisestä, Heikkilä kuvaa MTV Uutiset Livelle.

Kumppanilta voisi Heikkilän mukaan yrittää kysellä, mitkä hänen mielessään ovat sellaisia esteitä, joiden vuoksi hän ei halua edes kokeilla terapiaa.

– Jos hän saa ymmärryksen hyödystä, voisi olla, että siellä avautuisi joitakin lukkoja ja hän uskaltautuisi ensimmäisen kerran jälkeen jatkamaan sitä, kun näkee, että se on toiselle osapuolelle myös tärkeää.

Omien ongelmien ja suhteen vaikeiden paikkojen tuominen päivänvaloon on hankalaa. Se ei ole ihme – on kurjaa tunnustaa, että tuli mokattua.

– Häpeän ja syyllisyyden yli on mahdollista päästä, mutta se voi viedä pitkään, vuosiakin, Heikkilä sanoo.

– Koko ihmiselämä on sellaista, että olemme peilinä toisillemme. Monella on vääräkin kuva omasta minuudestaan ja siitä, millainen ihminen on. Rehellisimmän kuvan saa vasta, kun heijastaa sitä toisiin ihmisiin. Sen takia parisuhde on monesti koko elämän mittainen haaste.

Vaikka terapia tuntuu ajatuksena työläältä, parisuhteen eteen kannattaa tehdä työtä.

– Jos haluat kuitenkin sitoutua tahdolla siihen toiseen, se on niin iso asia, että sen eteen kannattaa tehdä vähän hommia.

Katso myös: Jokainen toivoo rakkautta – mistä tietää, onko kyseessä rakkausriippuvuus?

Jokainen toivoo rakkautta – mistä tietää, onko kyseessä rakkausriippuvuus? 1:14
KATSO VIDEO: Näistä merkeistä tunnistat olevasi riippuvainen rakkaudesta.

Lue myös:

    Uusimmat