Hiipuuko rakkaus? Asiantuntija listaa parisuhteen hälytysmerkit: "Ei lupaa hyvää"

Hiipuuko rakkaus? Asiantuntija listaa parisuhteen hälytysmerkit 1:18
Hiipuuko rakkaus? Asiantuntija listaa parisuhteen hälytysmerkit

Suomi on maailman onnellisin maa. Silti parisuhteissamme olisi huoltovaraa. – Tarvitaan ymmärrystä siitä, että parisuhteellekin voi hakea huoltoa ja ulkopuolista apua. Se ei ole häpeä, pappi ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä korostaa.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Suomi on vuodesta toiseen maailman onnellisin maa, mutta onko Suomessa onnellisimmat parisuhteet? Saatamme yltää onnellisuuslistan ykköseksi, mutta suhteiden huoltamisessa ja vahvistamisessa olisi toisinaan parantamisen varaa, uskoo pappi ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä.

– Paljon on vaiettua, puhumatonta, tabuja perheissä ja suvuissa, Heikkilä kuvaa MTV Uutiset Livelle.

Toki moni onnistuu hakemaan tukea ja apua. Toisaalta osa lapsiperheistä voi todella huonosti.

– Tarvitaan ymmärrystä siitä, että parisuhteellekin voi hakea huoltoa ja ulkopuolista apua. Se ei ole häpeä tai heikkouden merkki, että tunnistaa omassa elämässään sen, kun kaikki ei ole kunnossa, Heikkilä sanoo.

"On ehkä paljon sellaista puhumatonta vihaa, katkeruutta, syyllisyyttä"

Hälytysmerkkinä suhteen tilasta hän pitäisi esimerkiksi sitä, että puhuminen omista tunteista ja tarpeista on loppunut.

– Ihminen tiedostaa kyllä, että tässä ei ole kaikki kunnossa. On ehkä paljon sellaista puhumatonta vihaa, katkeruutta, syyllisyyttä, Heikkilä kuvaa.

Esimerkiksi uskottomuus ja pettäminen luovat helposti vuosien, jopa vuosikymmenten varjon parisuhteen ylle. Puhuminen olisi tärkeintä asioiden ratkaisussa. Moni myös sisimmässään ymmärtää, että suhde on etenemässä huonoon suuntaan.

– Sen kyllä tunnistaa siitä, että oma tai puolison rakkaus tuntuu hiipuvan tai teillä on vahva tunne siitä, että kasvatte erillenne, ette enää jaksa tai halua puhua toisillenne avoimesti. Ei ole luottamusta tai varsinkaan halua jakaa toisen kanssa sitä arkea, Heikkilä kuvaa.

– Eli molemmat parisuhteessa elävät sitä omaa elämäänsä. On ehkä yhteinen jääkaappi, yhteisiä lapsia, muttei enää yhteistä suhdetta. Kyllä ihminen aika hyvin tunnistaa sen, koska alkaa mennä väärille urille.

Katso myös: Uhkaako tylsä arki suhdetta? Asiantuntija antaa vinkkinsä: "On ravitsevaa, tervettä ja oikeus ottaa omaa aikaa". Juttu jatkuu videon alla.

Uhkaako tylsä arki suhdetta? Asiantuntija antaa vinkkinsä:"On ravitsevaa, tervettä ja oikeus ottaa omaa aikaa" 2:34
KATSO VIDEO: Uhkaako tylsä arki suhdetta? Marianne Heikkilä antaa vinkkinsä.

Onko teillä yhteisiä ystäviä? 

Kynnys terapiaan voi suomalaisella olla kuitenkin hyvin korkea. Psykoterapian lisäksi vaihtoehtoja kuitenkin Suomessa riittää: olemassa on erilaisia järjestöjä ja esimerkiksi kirkon perheneuvontaa, josta tukea saa. Vertaistukikin on hyvä työkalu.

– Ihmiset ovat perimmältään samanlaisia ja käymme samanlaisia asioita läpi, Heikkilä sanoo.

Se, että on yhteisiä, myös perheellisiä ystäviä, tuo elämään tukea ja iloa. Työssään kirkossa Heikkilä on kohdannut myös pareja, joilla ei ole yhtään yhteisiä ystäviä.

– Se on monta kertaa heikko signaali, joka ei lupaa hyvää. Ystävät ovat tärkeä liima suhteelle.

Älä pohdi vasta sitten, kun jokin on jo pielessä

Heikkilä toivoisi, että jokaisella olisi aikaa pohtia suhdettaan arkisissa tilanteissa – ei vasta sitten, kun jokin on jo pielessä.

Apua parisuhteeseen

– Että ihmisellä olisi tässä oravanpyörässä suorittamisen keskellä aikaa pysähtyä miettimään, mitä minulle ja parisuhteelleni kuuluu. Mitkä ovat omia toiveita ja tarpeita tässä elämänvaiheessa?

Pitkässäkin suhteessa ihmiset muuttuvat koko ajan eikä kukaan ole vuosikausien jälkeen enää sama ihminen kuin nuorena tai naimisiin mennessään.

– Ihminen muuttuu iän myötä. On hyvä hakea itselleen sopivia työkaluja. Pysähtyminen on se, mistä se kaikki lähtee.

Lue myös:

    Uusimmat