Voiko olla totta? Tutkijat väittävät, että krapulat helpottavat iän myötä – yhdellä ehdolla

Classic Pizzan suosituin pizza on älytön hitti: ”Ei voi koskaan ottaa listalta pois” 1:21
Hangover-pizza on Classic Pizzan suosituin pizza. Tätä kaikkea se sisältää!

Tuore kyselytutkimus osoittaa, että krapulat saattavat muuttua helpommaksi ihmisen ikääntyessä.

Tuore Oxfordin yliopiston hallinnoiman Oxford University Press -kustantamon julkaisema kyselytutkimus osoittaa, että vanhemmat ihmiset eivät enää koe krapulaa yhtä pahana kuin nuorempana. Alcohol Hangover Across the Lifespan: Impact Of Sex and Age -kyselytutkimukseen osallistui 761 ikähaarukaltaan 18–94-vuotiasta hollantilaista. Tutkimuksesta kertoo muun muassa brittilehti Mirror.

Nuorena juodaan paljon ja nopeasti

Tutkimuksen mukaan pahoja krapuloita koetaan enemmän nuorempana, koska silloin yksinkertaisesti juodaan enemmän ja nopeammin. Nuoret nauttivat siis todennäköisemmin korkean määrän alkoholia lyhyemmässä aikasyklissä.

Tilastojen perusteella alkoholinkulutus kasvaa iän myötä, mutta kulutus myös jakaantuu tasaisemmin. Vanhemmiten alkoholia kulutetaan siis useammin mutta vähempiä määriä kerralla. Nuoremmilla pahan krapulan muodostumiseen havaittiin kolme selvää syytä: alkoholia juodaan kerralla paljon, alkoholi nautitaan nopealla aikasyklillä ja humalatila on kovempi.

Vanhemmat ihmiset voivat juoda saman määrän alkoholia, mutta kokevat krapulan lievemmin, koska eivät nauti alkoholia yhtä nopeasti ja päädy yhtä kovaan humalatilaan.

Krapula on helpompi vanhemmiten yhdellä ehdolla: Et juo liikaa liian nopeasti

Tutkimuksessa kuitenkin havaittiin, että olit sitten 18- tai 80-vuotias, humalatilan vahvuus on varmin ennustaja seuraavan päivän krapulan ankaruudelle. Jos siis olet juonut yksinkertaisesti liikaa liian nopeasti, korkeampi ikä ei valitettavasti suojele krapulalta.

– Tutkimuksemme vahvistaa, että sekä subjektiivinen päihtymys että krapulan esiintyvyys vähenevät iän myötä, tutkijat toteavat.

Alkoholia nauttivan iän ja krapulan vakavuuden suhteeseen vaikuttaa siis voimakkaasti päihtymystilan vahvuus. Tutkijoiden mukaan myös iän mukana tulevalla kipuherkkyyden pienemisellä voi olla vaikutusta krapulakokemukseen. 

Lue myös:

    Uusimmat