Voiko ihminen omalla toiminnallaan estää koronapandemian leviämistä? Emeritusprofessori: "Maskikeskustelu on mennyt täysin överiksi"

6:58
Emeritusprofessori Heikki Peltola kommentoi koronavirusta ja maskikohua Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Viime päivinä on väännetty kättä siitä, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos nosti maskisuosituksen pinnalle jo keväällä, mutta sosiaali- ja terveysministeriö ei suositukseen tarttunut. 

Infektiotautien emeritusprofessori Heikki Peltola on sitä mieltä, ettei maskikohuun ole syytä, sillä maskit ovat vain yksi monista keinoista estää koronan leviäminen.

– Minusta tämä maskikeskustelu on mennyt täysin överiksi. Maskit ovat yksi niitä tärkeitä keinoja, joilla voimme hieman estää viruksen leviämistä, mutta vielä tärkeämpi on se kolmikko, joka koostuu sanoista etäisyys, etäisyys ja etäisyys. Annetaan sen keväisen maskijupakan jo olla ja keskitytään oleelliseen, Peltola kommentoi Viiden Jälkeen -ohjelmassa.

Peltolan mukaan maskisuositus ei olisi keväällä ratkaissut koronapandemiaa suuntaan tai toiseen. Emeritusprofessori ihmettelee, miksi THL näkee tarpeelliseksi tiedottaa joka päivä uusista koronatartunnoista. 

– Ne kaksi numeroa, jotka minua eniten kiinnostavat ovat, kuinka monta potilasta on sairaalassa ja kuinka monta on teholla. Tällä hetkellä teholla olijoita on noin 10 eli tällä hetkellä tilanne on hyvinkin rauhallinen.

Peltolan mukaan flunssan ja influenssan aiheuttavia viruksia ei pysty täysin ihmisen toimin pysäyttämään kokonaan, vaan ainoastaan hillitsemään. Sama pätee myös koronavirukseen.

– Valitettavasti ihminen ei pysty tällaisen hengitystieviruksen kiertoa yhteiskunnassa katkaisemaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja