Voiko identtisillä kaksosilla olla samanlaiset sormenjäljet? Näin vastaa asiantuntija

Jokaisella ihmisellä on muuttumaton ja yksilöllinen sormenjälki, jota käytetään ominaisuuksiensa vuoksi ihmisen tunnisteena. Sormenjälki on varma tapa tunnistaa myös identtiset kaksoset toisistaan.

Sormenpäässä oleviin kohoumiin ja uurteisiin vaikuttaa osin perimä ja lapsella saattaa olla hieman samanlainen sormenjälki kuin vanhemmillaan. Mutta miten on asian laita identtisillä kaksosilla, jotka ovat geneettisesti käytännössä toistensa kopioita? Onko heillä samanlaiset sormenjäljet?

Kaksosten sormenjäljet

Lyhyt vastaus on ei. Täysin samanlaisia sormenjälkiä ei ole koskaan tavattu, ei edes identtisillä kaksosilla.

Samanmunaiset kaksoset syntyvät yhdestä hedelmöittyneestä munasolusta, joka jakautuu kahdeksi alkioksi ensimmäisten vuorokausien aikana. Identtisten kaksosten perimässä on vähäisiä eroja, mutta periaatteessa he ovat toistensa klooneja.

– Vaikka identtiset kaksoset muistuttavat toisiaan enemmän kuin kaksi sattumanvaraista henkilöä, heidän sormenjälkensä eroavat riittävästi, jotta niitä voidaan käyttää yksilön tunnistamiseen, sormenjälkiin erikoistunut brittiläinen professori Simona Francese kertoo Live Science -sivustolle.

DNA ei nimittäin ole ainut sormenjälkeen vaikuttava asia. Esimerkiksi kohdun ympäristötekijät, kuten sikiön asento, ravintoaineiden saanti sekä jopa napanuoran pituus, voivat vaikuttaa sormenjäljen kehittymiseen.

Kaksosten syntymän jälkeen esimerkiksi ihosairaudet, arvet, palovammat ja lääkitys voivat väliaikaisesti tai pysyvästi vaikuttaa sormenpään harjanteisiin ja uurteisiin. Käsitys siitä, että sormenjälki pysyisi muuttumattomana läpi elämän, kumottiin vuonna 2015 ilmestyneessä tutkimuksessa. Muutokset ovat kuitenkin niin pieniä, etteivät ne hämää esimerkiksi rikostutkijoita.

Kahta samanlaista sormenjälkeä ei olekaan

Francese kertoo Live Sciencelle, että jopa jokaisessa sormessa on oma erityinen sormenjälkensä. Myös varpaissa on samankaltaiset yksilölliset varpaanjäljet.

Todennäköisyys siihen, maailmasta löytyisi kaksi henkilöä, joilla on täysin samanlaiset sormenjäljet, on häviävän pieni: yksi 64 miljardista, Francese arvioi.

Vaikka identtiset kaksoset siis pystyvät jekuttamaan lähipiiriään ulkonäkönsä avulla, on heidän erottamisekseen yksi varma keino.

Videolla kerrotaan naisesta, joka synnytti vuoden sisään kahdet kaksoset.

Yhdysvaltalaisnainen synnytti vuoden sisään kahdesti kaksoset 1:27

Lue myös:

    Uusimmat