Vatsan värimuutos paljasti, että nainen on "itse oma kaksosensa" – tästä harvinaisessa ilmiössä on kyse

Mitä dermografismi eli piirtopaukamointi on? 0:40
Dermografismi eli piirtopaukamointi on melko tavallinen ilmiö. Videolla kerrotaan, mitä se käytännössä tarkoittaa.

Yhdysvaltalainen nainen on kimeeri, eli hänessä on kahta erilaista DNA:ta. 

Laulajana ja mallina uraa luova Taylor Muhl kertoi People-lehdelle vuonna 2018 toivoneensa lapsena, että hänellä olisi kaksoissisko. Vuosia myöhemmin nainen olikin saanut tietää olevansa tavallaan itse oma kaksosensa.

Taylorin kehossa on kahta erillistä perimää, joista toinen kuuluu hänen syntymättömälle kaksoissisarukselleen. Ilmiötä kutsutaan kimerismiksi.  

Kimerismi voi aiheuttaa poikkeavuuksia

Kimeera saa usein alkunsa siten, että raskauden alussa alkio imaisee toisen alkion itseensä kohdussa.

Live Sciencen haastattelema geneetikko Brocha Tarshish kertoi, että Taylorin kimerismi on tetragameettista tyyppiä. Siinä kaksi erillistä munasolua hedelmöittyy kahdella siittiöllä, jonka jälkeen ei-identtiset kaksoset sulautuvat keskenään yhdeksi.

Kaikki ihmiset eivät tiedä olevansa kimeeroja, koska useimmiten tila ei ilmene millään erityisellä tavalla. Toisinaan kimerismi aiheuttaa poikkeavuuksia, kuten kahden eri veriryhmän kantamista, erivärisiä silmäpareja tai ihon värimuutoksia.

Nykyään Taylor kertoo kimerismistä avoimesti sosiaalisessa mediassa. Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Taylor Muhlilta tällainen värimuutos löytyy keskivartalosta. Toinen puoli naisen vatsasta on punertava, toinen vaalea. Hän kertoi Yahoo Lifestylelle tajunneensa erityisyytensä lapsena verratessaan itseään muihin.

Taylor kuitenkin luuli pitkään, että kyseessä on yksinkertaisesti syntymämerkki. Samaa epäilivät myös lääkärit. Hänen äitinsäkään ei tiennyt kantaneensa alun perin kaksosia.

Diagnoosi kymmenen vuotta sitten

Esiteini-ikäisenä Taylor alkoi kärsiä autoimmuuniongelmista ja allergioista. Hän kävi monilla lääkäreillä ja sai lopulta tietää olevansa kimeeri vuonna 2009.

Diagnoosi tuntui samanaikaisesti shokeeraavalta, surulliselta sekä helpottavalta. Kimerismi antoi selityksen vatsan erikoiselle ulkonäölle sekä Taylorin terveysongelmille.

Taylorin mukaan hänen immuunijärjestelmänsä taistelee jatkuvasti kaksosen soluja vastaan, joita se ei tunne omakseen.

Diagnoosista kertominen auttoi vapautumaan

Vaikka Taylor on tiennyt asiasta jo yli kymmenen vuotta, hän päätti kertoa asiasta julkisesti vasta pari vuotta sitten. Hän sanoi People-lehdelle pitäneensä kimerismin ja vatsan värimuutoksen omana tietonaan, koska pelkäsi menettävänsä mahdollisuutensa pärjätä viihdealalla.

Ulostulon myötä Taylor on tuntenut olonsa vapautuneeksi.

– Minun ei enää tarvitse piilotella itseäni, ja se on hieno tunne, hän sanoi.

Nykyään Taylor keskittyy terveellisiin elintapoihin, jotta hän pystyy elämään autoimmuuniongelmien kanssa. Hän kertoo avoimesti kimerismistä ja toivoo, että muut kimeerit eivät joudu odottamaan diagnoosiaan yhtä pitkään kuin hän itse.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat