Voiko EU tehdä jotain Gazan tilanteelle?

5:50imgVoiko EU tehdä jotain Gazan tilanteelle?
Julkaistu 14.05.2025 19:24
Toimittajan kuva

Johanna Pakarinen

johanna.pakarinen@mtv.fi

EU on moneen kertaan vaatinut erilaisissa julkilausumissa Israelilta pidättäytymistä sotatoimista ja tulitauon noudattamista molemmilta osapuolilta.

Israelin armeija antoi tällä viikolla määräyksen, jonka mukaan Gazan alueen noin 2,2 miljoonaa palestiinalaista ajettaisiin kodeistaan suljetulle alueelle. Samalla Israel miehittäisi suurimman osan Gazasta määrittelemättömäksi ajaksi.

Israel ei ole päästänyt ruokatoimituksia ja humanitaarista apua Gazaan yli kahteen kuukauteen.

MTV:n ulkomaankirjeenvaihtaja Janne Puumalainen kertoo, että EU on toimittanut sodan aikana alueelle merkittävän määrän humanitaarista apua. 

– EU on myös tukenut palestiinalaishallintoa rahallisesti. 

– Euroopan unionin ulkosuhdehallinto järjesti viime kuussa palestiinalaishallinnon kanssa ensimmäistä kertaa korkean tason dialogin, Puumalainen kertoo.

Lue lisää: Ulkoministeri Valtoselta hätähuuto Israelin ja Hamasin toimista Gazassa: "Se, että on yksi paha, ei oikeuta toista pahaa"

EU on moneen kertaan erilaisissa julkilausumissa vaatinut Israelilta pidättäytymistä sotatoimista ja tulitauon noudattamista molemmilta osapuolilta. 

EU on myös vaatinut humanitaarisen avun päästämistä Gazaan ja Hamasilta panttivankien vapauttamista. 

– Sinänsä konkreettiset toimet ovat olleet EU:n suunnasta aika vähäisiä. 

– EU:n ulkopolitiikan korkea edustajaa Kaja Kallastakin jotkut ovat syyttäneet siitä, että hän keskittyy liikaa vain Ukraina-asioihin, eikä niinkään ole kiinnostunut siitä, mitä Gazassa tapahtuu.

EU-maat eivät Puumalaisen mukaan ole olleet kovinkaan yhtenäisiä näissä kysymyksissä sodan aikana. 

– Varsinkin Espanja ja Irlanti katsovat tilannetta enemmän Gazan siviilien kautta ja toivovat EU:lta tiukempaa suhtautumista Israelin sotatoimiin.

– Toisella puolella ovat ainakin Itävalta, Tsekki, Unkari ja Saksa, jolla on myös historialliset syyt, miksi se pidättäytyy viimeiseen asti kritisoimasta Israelia, Puumalainen kertoo.

Loput EU-maat ovat Puumalaisen mukaan välimaastoa eri painotuksin ja epäyhtenäisyys vaikuttaa EU:n sisäiseen päätöksentekoon.   

Esimerkiksi pakotteiden ottaminen käyttöön vaatisi EU:lta yksimielisyyden.

– EU voisi halutessaan vaikuttaa kauppapolitiikalla. Se on Israelille tärkein kauppakumppani, Puumalainen sanoo. Sille ei kuitenkaan ole riittävää enemmistöä EU:ssa. 

Eu-maat voivat yksittäisinä maina halutessaan vaikuttaa esimerkiksi aseiden vientirajoituksin, joita Espanja ja Hollantikin ovat Puumalaisen mukaan alkaneet viime aikoina harkitsemaan.

Tuoreimmat aiheesta

Israelin ja Hamasin sota