Mainos

Voihan Nokia: Pitäisikö itkeä vai uskoa?

Suomalaiset piensijoittajat ovat syystäkin olleet vihaisia matkapuhelinvalmistaja Nokian johdolle.

Yhtiön osake on nimittäin romahtanut Helsingin pörssissä käsittämättömiin pohjalukemiin. Viidessä vuodessa osake on syöksynyt reilut 87 prosenttia ja tämän vuoden alusta alkaen yli 36 prosenttia. Useat piensijoittajat ovatkin hävinneet rutkasti rahaa uskoessaan Nokian nousuun.

Mutta aivan toinen kysymys on se, koska yhtiön nousu nähdään, vai nouseeko Nokia enää syvästä suostaan?

Liian hidas

Nokia elää tällä hetkellä keskellä murrosvaihetta, jossa yhtiö yrittää uudistaa ja nopeuttaa toimintatapojaan. Isona yhteistyökumppaninaan sillä on ohjelmistoyhtiö Microsoft.

Hallituksen puheenjohtajan pestin torstaina jättänyt Jorma Ollila on myöntänyt, että viimeiset neljä vuotta eivät ole menneet Nokialla toivotunlaisesti. Nokia lähti liikkeelle liian hitaasti internetiin kytkettyjen älypuhelinten vallankumouksessa. Tulot eivät ole olleet myöskään sitä luokkaa kuin niiden piti olla.

Käännekohta tapahtuikin 2000-luvun puolivälin jälkeen, kun Nokia menetti otteensa älypuhelimissa ensin RIM:ille ja myöhemmin Applelle sekä Androidille. Nokia tipahti kelkasta. Nokian mahalasku markkinajohtajasta elämästään kamppailevaksi älypuhelinvalmistajaksi hakee vertaistaan teknologiasektorilla.

Yksi pääsyyllinen Nokian mahalaskuun oli ex-toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo. Vuoden 2006 kesäkuussa toimitusjohtajana aloittanut Kallasvuo ei ymmärtänyt riittävän nopeasti älypuhelinbisneksen merkitystä yhtiön tulevaisuudelle. Nokiaa syytettiin myös sen kehnosta Symbian-käyttöjärjestelmästä, johon Kallasvuo luotti.

Vuoden loppuun asti aikaa

Nyt Nokia luottaa Microsoftin käyttöjärjestelmään, mutta yhteistyö Microsoftin kanssa ei ole vielä kantanut suurta menestystä. Yhtiön kanadalainen toimitusjohtaja Stephen Elop nauttii kuitenkin vielä yhtiön sisäistä luottamusta, mutta eri asia on, kuinka kauan. Voidaankin huolella sanoa, että Elopilla on tämän vuoden loppuun asti aikaa tehdä Nokiasta jälleen kilpailukykyinen yhtiö.

Hallituksen puheenjohtajapestin Risto Siilasmaalle luovuttanut Ollila on sanonut, että hän odottaa Nokialta käännettä tämän vuoden loppupuolella. Elop itse on sanonut, että yhtiön uusi strategia on täydessä loistossa tämän vuoden syyskuussa tai sen jälkeen.

Eli aikaa on vielä, mutta ei tuhlattavaksi. On syytä kysyä, kuinka kauan suomalaisen sijoittajan pinna kestää Nokian nykytahtia. Yhden tunnetun sijoittajan hermot menivät jo.

Nokiaan vuosikymmeniä uskonut ja sen osakkeita ostanut sijoittajakonkari Erkki Sinkko jätti Nokian yhtiökokouksen väliin torstaina ensimmäisen kerran 20 vuoteen.

– Tämä on mielenosoitus ja protesti Nokian johdon heikkoutta vastaan. Nokiaa on johdettu viime vuodet huonosti, Sinkko sanoi Kauppalehdelle.

Ja ai niin se Nokian osake. Perjantain päätteeksi osakkeella käytiin kauppaa 2,392 eurolla, kun yhtiön kaikkien aikojen osake-ennätys on 65 euroa vuoden 2000 kesäkuulta.

Nousuvaraa ainakin on.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.