Voidaanko ranskanbulldoggi pelastaa "geneettisestä umpikujasta" roturisteytyksillä? Kasvattajan mukaan jalostuksessa on menty metsään

7:16
Osa ranskanbulldoggien kasvattajista on päättänyt kokeilla roturisteytystä – katso Viiden jälkeen -haastattelu!

Osa ranskanbulldoggien kasvattajista on päättänyt kokeilla, auttaako roturisteytys koirarodun terveysongelmiin.

Viime viikolla julkaistun selvityksen mukaan koirille liioitellun lyhyen kallon jalostamisen voidaan katsoa olevan Suomen eläinsuojelulain vastaista.

Pitkään ranskanbulldoggeja kasvattanut Tea Mellin uskoo, että risteyttämällä muita rotuja ranskanbulldoggin kanssa voitaisiin parantaa koirarotua vaivaavia ongelmakohtia, kuten hengityksen ja luuston terveyttä.

– Meillä ei enää rodun sisällä löydy riittävästi vaihtelua siihen, että yksilöiden yhdistäminen veisi meitä mihinkään, kasvattaja kertoi MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Mellinin mukaan asia on herättänyt tunteita laidasta laitaan. Häntä ihmetyttää, miksi jotkut vastustavat roturisteytyksiä agressiivisesti.

– Rodut ovat kuitenkin pitkässä juoksussa risteytyksiä kaikki. Nyt kun huomataan, että on menty metsään, olisi ehkä aika ottaa muutama askel taaksepäin ja korjata virheet, hän tuumi.

"Tilanne on surkea"

Beagle, parsonrusselinterrieri, manchesterinterrieri. Tässä esimerkkejä vaihtoehdoista, joiden kanssa ranskanbulldoggeja voitaisiin kokeilla risteyttää.

– Ei ole kristallipalloa eikä voida tietää, mitä saadaan. Ei ole varmasti yhtä tiettyä tai paria rotua pelkästään. Nyt lähdetään terveys ja luonne edellä, pysytään mukavassa seurakoiraluonteessa. Pieni koko on ranskiksen yksi tärkeimpiä asioita. Sen mukaan kartoitetaan kivoja yksilöitä, Mellin kertoi.

Ranskanbulldoggin ongelmia ovat esimerkiksi lyhyt kallo, lyhyt kuono, ahtaat sieraimet sekä selän ja luuston ongelmat. Nämä asiat eivät saa kertautua yksilössä, jota risteytettäisiin ranskanbulldoggin kanssa.

– Tilanne on aika surkea, mutta koska rotu on hyvin rakas, haluaisin, että kasvatusta pystytään jatkamaan. Sen verran ollaan umpikujassa, että nyt tarvitaan muita rotuja apuun.

Tunnistaako ranskabulldoggia enää samaksi koiraksi roturisteytysten jälkeen? Katso koko Viiden jälkeen -haastattelu videolta!

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja