Visit Finlandin johtaja: Matkailun harjoittamisesta on tehty Suomessa koronan pelossa lähes mahdotonta

Kotimaan matkailu ei riitä pelastamaan matkailutoimialaa, vaan siihen tarvitaan kansainvälisiä matkailijoita, arvioi Suomen matkailun edistämiskeskuksen Visit Finlandin johtaja Paavo Virkkunen. Hänen mukaansa Suomen koronarajat ovat matkustuksen suhteen liian tiukat.

Paavo Virkkunen toteaa blogissaan ”Matkailu on välttämätöntä – myös korona-aikana” kansainvälisen matkailun parissa toimivien yritysten tilanteen olevan Suomessa lohduton. 

Hänen mukaansa julkinen keskustelu on pyörinyt pitkälti suomalaisten matkailijoiden näkökulmassa, ja siinä on unohdettu Suomeen tulevien kansainvälisten matkailijoiden merkitys. 

– Matkailualan yritykset ovat koronakriisin takia kriittisessä tilanteessa, ja merkittäviä toimenpiteitä täytyy tehdä välittömästi, jotta 16 miljardin euron matkailutoimiala voidaan pelastaa, Virkkunen kirjoittaa.

”Kotimaan matkailu ei riitä”

Virkkunen korostaa, että kotimaan matkailu ei riitä pelastamaan matkailutoimialaa, vaan siihen tarvitaan kansainvälisiä matkailijoita. 

– Ulkomaiset matkailijat tekivät viime vuonna ennätykselliset lähes 10 miljoonaa matkaa Suomeen, ja matkailun osuus Suomen vientituloista on yli 5 prosenttia, rahassa vuositasolla 5 miljardia, Virkkunen luettelee.

Hän toteaa, että vaikka ulkomaisten matkailijoiden puolesta menetetty kesäsesonki on takanapäin, talveen voidaan vielä vaikuttaa.

– Talven matkat pitäisi myydä nyt, ja sen mahdollistavat toimenpiteet tehdä heti. 

– Toimiala ei selviä, jos myös talvisesonki menetetään. Matkailutuloilla on erityisen suuret alueelliset vaikutukset. Esimerkiksi Lappi on alueena täysin riippuvainen talven matkailusesongista. Toimenpiteillä on kiire, sillä kuukauden päästä on jo myöhäistä.

”Matkailuelinkeinon harjoittamisesta on tehty lähes mahdotonta”

Virkkusen mielestä Suomen muita EU-maita varovaisempi linja on tehnyt kansainvälisen matkailuelinkeinon harjoittamisesta lähes mahdotonta. 

– Tarpeettomaksi väitetty vapaa-ajan matkustaminen on toisille ammattitaidolla vastuullisesti rakennettu elinkeino ja elinehto, sillä matkailu työllistää Suomessa yli 140 000 henkilöä.

– Matkailualalla tullaan nykytilanteen jatkuessa näkemään kasvavaa työttömyyttä sekä konkursseja, ja alan nostaminen kriisistä tulee kestämään vuosia. Tämä heijastuu väistämättä myös niin valtakunnalliseen kuin alueelliseenkin elinvoimakehitykseen.

Virkkusen mielestä enää ei voida katsella ja odottaa, mihin koronatilanne kehittyy.

– Todennäköisesti tämä vitsaus seuraa meitä jossain muodossa vielä pitkään.

Kattavat testaukset ratkaisuna?

Alueelliset ratkaisut kansainvälisten matkailijoiden saamiseksi takaisin olisivat Virkkusen mukaan yksi mahdollisuus.

– Matkailijoiden ja palvelutuottajien kattavat testaukset lähtömaissa ja perillä kohteessa viranomaisten ohjeistuksia noudattaen ovat konkreettinen lähtökohta.

– Tässä poikkeuksellisessa tilanteessa ennakkoluulottomat ratkaisut ovat ainoa tapa selviytyä. Päätöksiä matkustusrajoitusten lieventämisistä sekä tilaa käytännönläheisille, vastuullisesti toteutetuille matkailutuotteille ja -palveluille täytyy tehdä nopeasti, jotta Suomen matkailuteollisuus voidaan pelastaa.

Lue myös:

    Uusimmat