Ministerit kertoivat, miten arki muuttuu suljetussa Suomessa: "Elämme poikkeuksellisia aikoja" – MTV seurasi infon hetki hetkeltä

Pääministeri Sanna Marin, opetusministeri Li Andersson ja tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen järjestävät tänään infotilaisuuden klo 12.30. MTV Uutiset näyttää tilaisuuden suorana MTV3-kanavalla sekä verkossa MTV Uutiset Livessä.

Aiheena tiedotustilaisuudessa on varhaiskasvatus, koulutus, kulttuuri ja liikunta. Pääministeri Marin avaa lyhyesti myös EU:n tilannetta.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on myöntänyt poliitikkojen aluksi aliarvoineen koronaviruksen muodostaman vaaran. Saksalaisen Bild-lehden haastattelussa hän arvioi, että nyt kaikki jo ymmärtävät vielä pari viikkoa sitten aivan äärimmäisiltä tuntuneiden toimien tarpeellisuuden.

Von der Leyen ennustaa koronaviruksen pitävän päättäjät kiireisinä vielä hyvin pitkän ajan.

MTV Uutisten ylimääräisessä uutislähetyksessä pureudutaan zoonoosivirologian professorin Olli Vapalahden kanssa siihen, miten kauan poikkeusolot Suomessa jatkuvat ja mitkä ovat tutkimusmaailman uusimmat tiedot koronaviruksen leviämisestä ja muuntumisesta. 

Tänään monessa perheessä on kohdattu ensimmäistä kertaa arjen haasteet poikkeuksellisessa tilanteessa, kun päiväkodit ja koulut ovat sulkeneet ovensa tai rajoittaneet hoitoon pääsevien lasten määrää. 

Lähetyksessä "supernannyna" tunnettu kasvatusalan ammattilainen Pia Penttala kertoo, miten koronapelkoja voi käsitellä lasten kanssa ja millaisin neuvoin haastavat arjen järjestelyt saadaan onnistumaan tulevien viikkojen aikana. 

13.10 Lopuksi ministerit lähettävät terveisiä suomalaisille:

Andersson: Suuret kiitokset joustavuudesta. Kaikki omalta osaltaan noudattaa näitä päätöksiä joita hallitus on tehty. Se on paras tapa varmistaa, että tästä ajanjaksosta tulee niin lyhyt kuin mahdollista.

Kosonen: Meillä on iso vastuu itsestämme ja läheisistämme. Tilanne, jossa perhesuhteet pääsevät lujittumaan, mutta myös koetukselle. Elämä näyttää paljon värikkäämmälle, kun olot helpottuvat.

Marin: Teemme toimet, jotka ovat välttämättömiä. On aivan selvää, että yksiköillä ja ihmisillä on vastuu huolehtia omasta, läheistensä ja kaikkien kanssaihmistensä terveydestä. Ettei altisteta ikäihmisiä tai riskiryhmiä vaaraan.

13.09 Valmiuslakia noudatetaan koko valtakunnassa, vaikka kaikissa maakunnissa ei ole havaittu tartuntoja. Toistaiseksi ei ole rajoitettu ihmisten liikkumista esimerkiksi maakunnasta toiseen.

13.08 Marin: Elämme poikkeuksellisia aikoja. Emme missään nimessä halua rajoittaa ihmisten perusoikeuksia yhtään enempää kuin on välttämätöntä. Noudatamme erittäin tiukkaa harkintaa.

13.07 Hallitus on miettinyt, miten suojata urheiluseuroja koronakriisin seurauksilta. Ulkoliikunta on mahdollista turvavälit muistaen. Myös etäyhteyksin voi harrastaa sisäliikuntaa.

13.05 Hallitus suosittelee kaiken sosiaalisen kanssakäymisen vähentämistä. Yhteisiä kokoontumiset harrastustenkaan osalta eivät ole suositeltavaa.

13.03 Ei ole tehty päätöstä, peritäänkö kunnilta näiden valtionosuuksia, jos kuntien palveluita ei järjestetäkään aiotusti koronatilanteen vuoksi.

13.02 Kriittisillä aloilla työskentelevien tarkkaa määrää ei ole laskettu, mutta kyse on sadoista tuhansista suomalaisista. Alat ovat valikoituneet sen perusteella, mitkä alat ovat kriittisiä yhteiskunnan toimimiselle.

13.01 Eilen julkaistiin kriittisistä aloista. Hallituksen toive on, että kaikissa kunnissa pyrittäisiin samanlaiseen toteuttamiseen.

13.00 Ei ole tehty konreettisia päätöksiä tukiopetuksen resursointiin kriisin jälkeen. Andersson vakuuttaa lasten oikeuksista huolehtimisesta poikkeuksellisen ajanjakson jälkeen.

12.59 Ei ole tehty linjausta siitä, pidennetäänkö lukuvuotta koronatilanteen vuoksi. 

12.58 Andersson sanoo luottavansa suomalaisiin opetuksen järjestäjiin niin, että kaikilla oppilailla on yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua etäopetukseen. Se vaatii tukea myös lasten vanhemmilta.

12.56 Epävakaissa kotioloissa asuvien lasten hyvinvoinnista huolen pitäminen on tärkeää, Li Andersson toteaa. Nuorilla, jotka ovat vaikeassa tilanteessa, on mahdollisuus olla yhteydessä digitaalisesti heitä auttaviin tahoihin. Eräissä kunnissa on selvitetty verkko-opetuksen piirissä olevilta lapsilta, keillä on tarve saada kouluruokaa.

12.54 Ministeri kiittää, että digitalisaation mahdollisuuksiin on tartuttu. Hän korostaa, että sivistystä on vaalittava ja mahdollistaa liikunta ja itsensä sivistäminen myös jatkossa.

12.54 Hallitus lupaa auttavansa aloja tilanteessa muun muassa turvaamalla rahoitusta ja etsivän ratkaisuja alojen tukemiseksi.

12.53 Ministeri korostaa näiden alojen luovan elämälle merkitystä ja tukevan selviytymistä kriisin keskellä.

12.52 Kriisi iskenyt luoviin aloihin, kulttuuriin ja liikuntaan. Tulot näillä aloilla tulevat erityisesti tapahtumista. Tänä keväänä ei järjestetä tapahtumia, ja alan toimijat menettävät suuren osan tuloistaan.

Hallitus on käynyt läpi alan toimijoiden kanssa keskusteluja. Asiaa selvitetään myös ministeriössä. Ratkaisujen löytämisen tärkeyttä korostetaan. 

12.51 Hallitus ei ole luopunut koulutustavoitteisiin korkeakoulutuksessa, vaan opetus suoritetaan etäopetuksena.

12.50 Korkeakoulutuksen tilat on suljettu, mutta tiloja ei ole suljettu tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan tiloja, erityisestikään kriittisillä alueilla. Hallitus tekee kaikkensa, jotta opiskeluvalintoihin syntyvät vaikutukset olisivat mahdollisimman pienet, on tärkeää, että ylioppilaskokeet saadaan päätöseen.

12.48 Hanna Kosonen kertoo, kirjastot on suljettu ja harrastuspaikat on suljettu. Hän kertoo jatkuvasti päivitettävän ohjeista siitä, mitä saa ja voi tehdä. Kosonen suosittelee maalaisjärkeä ja varovaisuusperiaatetta.

12.47 Lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa on siirretty etäopetukseen.

Ylioppilastutkinnon kokeet suoritetaan aiemmin ilmoitetussa tiivistetyssä aikataulussa. Tämä on tärkeää, koska halutaan turvata opiskelijoiden mahdollisuudet suorittaa YO-kokeet loppuun.

12.46 On opetuksen järjestäjien harkintavallassa, tuleeko opettajien järjestää etäopetusta kouluista käsin vai voivatko opettajat työskennellä etänä.

12.45 Kouluruokailuun ovat oikeutettuja vain ne, jotka saavat poikkeusoloissa opetusta koulussaan. Kunnat voivat kuitenkin järjestää kouluruokailua muille lapsille. Hallitus kuitenkin kannuttaa kuntia vahvaan harkintaan sen takia, että kaikkien rajoittamispäätösten tarkoitus on vähentää kontakteja. Jos kouluruokailua järjestetään, kasvaa riski sille, että lasten lähikontaktien määrä pysyy suurena. Andersson pitää suositeltavana tarvepohjaista ruokailun järjestämistä.

12.43 Perusopetuksessa siirrytää poikkeuksellisiin järjestelyihin. Perusopetuksessa opiskellaan kotona, mutta opettajan ohjeistuksessa saaden opettajalta tehtäviä. Poikkeuksena ovat kriittisillä aloilla työskentelevien vanhempien 1.-3.-luokkalaiset lapset. Myös näiden alojen lapset, jotka tarvitsevat erityistä tukea, tekevät poikkeuksen etäopintoihin.

12.43 Kunnat päättävät varhaiskasvatuslain mukaisista maksusta. Kuntia kannustetaan jättämään maksut perimättä.

12.42 Etätöissä oleva vanhempi voi viedä lapsen päiväkotiin. Harkinta on vanhempien, perheiden ja työnantajien tehtävä.

12.41 Syynä päätökseen on mahdollistaa vanhempien työnteko myös etäolosuhteissa. Jos varhaiskasvatuksen yksiköt suljettaisiin, riski on sille, että hoitovastuu siirtyy isovanhemmille, jotka ovat koronan riskiryhmässä.

12.40 Varhaiskasvatuksen yksiköt pysyvät auki kaikille lapsille. Vanhempien on siis mahdollista viedä oma lapsensa päivähoitoon, jos tarve vaatii. Hallitus kuitenkin suosittelee hoitamaan varhaiskasvatusikäiset lapset kotona, jos vain mahdollista.

12.29 Andersson painottaa, että opinnot eivät ole loppuneet vaan jatkuvat etänä.

12.38 Li Andersson: Haluan kiittää Suomen huippuosaavia opettajia ja rautaisia opetusalan ammattilaisia, jotka tässä tilanteessa hyvin nopeasti olivat valmiita siirtymään tähän poikkeukselliseen järjestelyyn ja mahdollistamaan etäopetuksen.

12.35 Terveydenhuollon tarvikkeiden vieminen EU:n ulkopuolelle tulee luvanvaraiseksi. Korona-rokotteen kehittäminen etenee alan yrityksissä, ja EU tukee tätä toimintaa. Virusepidemian vaikutukset tulevat olemaan mittavat.

12.34 Pääministeri Marin kertoo EU:n tilanteesta. Eurooppa-neuvosto antoi komission ehdotuksille tukensa liittyen rajojen ylittävän liikenteen rajoittamisesta. Ei-välttämätöntä matkustamista rajojen yli rajoitetaan. EU:n sisämarkkinoille halutaan aiheuttaa mahdollisimman vähän haittaa. Suomi aloittaa matkustajaliikenteen rajoittamisen keskiyöllä.

12.33 Infotilaisuus alka.
 

Lue myös:

    Uusimmat