Virosta korkea-arvoisia soraääniä Haaviston Venäjän-vierailulle: "Minä suosittelisin tapaamisen siirtoa"

Viron entinen ulkoministeri arvostelee Pekka Haaviston tulevaa matkaa Venäjälle 1:55
Viron entinen ulkoministeri arvostelee Pekka Haaviston tulevaa matkaa Venäjälle.

Virossa seurataan tarkasti ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) huomista Pietarin vierailua ja tapaamista ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa.

Virossa on pidetty Euroopan unionin korkean edustajan Josep Borellin vieraillua täydellisenä epäonnistumisena. Viron ulkopolitiikan asiantuntijan mielestä Pekka Haaviston vierailua olisi pitänyt siirtää ainakin viikolla, jotta EU:n ulkoministerit olisivat ehtineet käsitellä suhdetta Venäjään ja mahdollisia uusia pakotteita.

Viro on yhdessä muiden Baltian maiden kanssa ollut suhteessaan Venäjään paljon suorasukaisempi kuin esimerkiksi Suomi.

Tämä on näkynyt muun muassa tiukempien pakotteiden vaatimisena. Viron tuore ulkoministeri Eeva-Maria Liimets on entisenä diplomaattina vielä varovainen lausunnoissaan, mutta nykyinen meppi ja pitkäaikanen ulkoministeri Urmas Paet sanoo asiat suoremmin. Hänen mielestään ulkoministeri Haaviston ei pitäisi huomenna mennä Pietariin.

– Minä suosittelisin tapaamisen siirtoa, sillä 22. helmikuuta eli viikon kuluttua EU:n ulkoministerit kokoontuvat Brysselissä ensimmäistä kertaa Borrellin vierailun jälkeen. Olisi hyvä ensin kokoontua ja pohtia, miten edetä tässä asiassa ja miten yhteisesti hoidamme Venäjä-politiikkaa, Paet totesi.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov moitti EU:ta epäluotettavaksi kumppaniksi. Paetin mielestä näin onkin, jos yksittäiset jäsenmaat, kuten Suomi käyvät samalla omia kahdenvälisiä neuvottelujaan, eli pelaavat ikäänkuin kaksilla korteilla. 

– Se on omiaan heikentämään juuri sitä, mitä emme haluaisi heikentää, eli EU:n yhtenäisyyttä Venäjä-politiikassa, Paet muistuttaa.

Paet sanoo kannattavansa matkustusrajoituksia ja henkilökohtaisia sanktioita kuten ulkomailla olevien varojen jäädyttämistä. Myös Nordsteam-2 kaasuputki  on hänen mielestään ristiriitainen hanke Euroopan yhteisen energia- ja turvallisuuspolitiikan kannalta.

14.2.2021 kello 22.26 juttuun päivitetty uusi video.

Lue myös:

    Uusimmat