Tällaisen miehen ulkoministeri Haavisto Venäjällä tapaa – Kanerva: "Kovan luokan kaveri, ei kannata mennä takki auki"

Ulkoministeri Pekka Haavisto tapaa Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin huomenna kireässä ilmapiirissä Pietarissa.

Näin arvioi entinen ulkoministeri Ilkka Kanerva MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Euroopan unionin ja Venäjän välit ovat viilentyneet viime aikoina oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin myrkytyksen ja sitä seuranneiden reaktioiden jälkeen. Kanervan mukaan suhteet ovat olleet huonolla tolalla jo pitkään.

– Kieltämättä Euroopan Unionin ja Venäjän suhteet ovat tietysti vähän huonon sään tyyppisesti nyt haasteelliset. Ollaan aika lailla nokittelevassa asennossa. Tämä ei ole aivan uusi ilmiö, sillä kyllä niin Suomessa ja EU:ssakin on tehty pidemmän aikaa arvio, että suhteet eivät ole hyvällä tolalla.

Kanerva sanoo, että Suomen ja Venäjän välillä on kuitenkin olemassa keskinäinen tunnettuus.

– He tietävät, että Suomi ei ole aggressiivinen maa kahdenvälisissä suhteissaan millään tavalla, vaan päinvastoin me yritämme aina rakentaa siltaa ja edustaa vuorovaikutuksen kautta tapahtuvaa kehitystä.

"Venäläiset eivät vätysmäisyyttä arvosta"

Kanerva on itsekin tavannut ulkoministeri Lavrovin. Hän kertoo, että Lavrov on tapaamistaan kollegoista ammatillisesti "kovimman kaliiperin kaveri".

– Hän on asiat monipuolisesti tunteva ja tietävä henkilö. Hän hallitsee asiapuolen hyvin suvereenisti. Hän kykenee olemaan erittäin kova.

Kanerva toteaa, että Lavrovin kanssa keskustellessa pitää tehdä hyvin kotiläksynsä.

– On osattava varautua siihen, että hän osaa substanssin poikkeuksellisen hyvin melkeinpä kehen tahansa kollegaansa verrattuna, joten ei kannata mennä ns. takki auki hänen kanssaan keskustelemaan. Pitää tuntea ja tietää ne kaikki potentiaaliset teemat perinjuurin, mihin keskustelu saattaa mennä.

Kanerva korostaa, että Lavrovin kanssa keskustelijan on oltava omassa asiassaan mahdollisimman selkeä.

– Eivät venäläiset tai Lavrov arvosta millään tavalla sitä, jos vastapuoli on vähääkään vätysmäinen tai siltä putoaa hanskat heti jos aletaan asioita käsittelemään vähän perusteellisemmin ja kovemmalla otteella.

Lue myös:

    Uusimmat