Viron puolustusvoimien ex-komentaja ja nykyinen meppi Haaviston Pietarin-matkasta: "Nyt ei ole sovelias aika matkustaa Venäjälle – toivottavasti häntä ei nöyryytetä"

Tapaamiset Venäjän kanssa kuohuttavat Euroopassa. Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto aikoo tavata Sergei Lavrovin. Ennusmerkit ovat jo nyt haastavat: Venäjän ja EU:n välit ovat muuttuneet nopeasti hyytäviksi. Haaviston matka herättää kritiikkiä myös Europarlamentissa.

Virolaismeppi ja Venäjän asevoimien ex-komentaja Riho Terras pitää ajankohtaa sopimattomana ja toivoo että "Haavistoa ei nöyryytetä kuten Borrellia nöyryytettiin".

Ulkoministeri Pekka Haaviston on tarkoitus keskustella vangitun oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tilanteesta. Ulkoministeri Sergei Lavrov teki kuitenkin jo tänään selväksi, kuinka Venäjä suhtautuu tällä hetkellä Euroopan unioniin. 

– Onko Venäjä katkaisemassa välit, haastatttelija kysyy.

– Euroopan unionin kanssa? Lavrov tarkentaa ja jatkaa: 

– Olemme kyllä valmiita siihen (välien katkaisemiseen).  Jos sieltä tulee lisää pakotteita ja jos pakotteet uhkaavat taloutemme tärkeimpiä alueita, niin vastaus on kyllä. Emme halua eristää itseämme muusta maailmasta, mutta: Jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan. Lavrov totesi ulkoministeriön julkaisemassa haastattelupätkässä. 

EU-johtajalle "täydellinen nöyryytys"

Haaviston vierailulle on tarjolla  synkkä ennakkotapaus viikon takaa. EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell Moskovassa ja tapasi Lavrovin, ilmeisenä tavoitteena tarjota dialogia Navalnyin tapauksen kiristämiin suhteisiin. 

Ajatus osoittautui nopeasti naiiviksi. Vierailun aikana Venäjä karkotti joukon eurodiplomaatteja - ja Borrell sai lukea siitä twitteristä Lavrovin istuessa vieressä. Virolaismeppi Riho Terras on nimittänyt koko vierailua "rähmälläänolon taidonnäytteeksi." 

Europarlamentaarikko (EPP) ja Viron asevoimien entinen komentaja Riho Terras vaati kirjallisesti Borrellin eroa katastrofaalisen vierailun jälkeen ja sai siihen yli 70 muun eurokansanedustajan allekirjoitukset.

MTV Uutiset tavoitti Terrasin Brysselistä. Terras vastusti EU-edustajan Venäjälle lähtöä alun pitäen, eikä hän suosittele sitä Haavistollekaan. 

Riho Terras (EPP) on ennen europarlamentaarikon uraansa palvellut Viron asevoimien kenraalina ja komentajana.

– Minusta juuri nyt ei ole sopiva aika matkustaa  Venäjälle tai puhua Venäjän johdolle. Toivon että Haavistoa ei nöyryytetä kuten Borrellia nöyryttettiin, Terras täräyttää. 

– Uskotteko että Haavisto onnistuisi jossain missä Borrell ei onnistunut? 

– En usko.

Terras välttäisi kaikkia tapaamisia Venäjän johdon kanssa juuri nyt. 

– Minusta ei ole sopiva hetki pyrkiä dialogiin Venäjän kanssa, kun maan johto pyrkii myrkyttämään oppositiojohtajansa ja sen jälkeen laittaa heidät vankilaan. Massamielenosoitukset kaduilla. joissa poliisi hakkasi mielenosoittajia... Minusta on huono viesti hyväksyä Venäjän toimia, Terras toteaa. 

Terras lähettää kuitenkin  Haavistolle terveisiä: 

– Viesti jonka haluan lähettää ulkoministerillenne on tämä: Hänen pitäisi tukea Venäjän oppositiota sanoin ja teoin, jos Venäjälle menee.

– Mitä nuo teot voisivat olla?

– Pyytäkää tavata Navalnyi vankilassa.  Se olisi vahva viesti. Tulette huomaamaan ettei Venäjä suostu siihen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja