Mikä odottaa EU:lle uhittelevalle Venäjälle matkustavaa ulkoministeri Haavistoa? – "Tilanne on putoamassa Suomen syliin"

Venäjä uhkaa katkaista välinsä EU:hun, jos pakotteita asetetaan – kuinka uskottava uhkaus on? 8:58
Venäjä uhkaa katkaista välinsä EU:hun, jos uusia kovempia pakotteita asetetaan – kuinka uskottava uhkaus on?

Ulkoministeri Pekka Haavisto matkustaa ensi maanantaina Pietariin tapaamaan venäläistä virkaveljeään Sergei Lavrovia. Millaiset panokset tapaamiselle on asetettu nyt, kun Venäjä on uhkaillut Euroopan Unionia ja minkälainen kohtelu Haavistoa odottaa?

Venäjä uhkasi tänään pääministeri Lavrovin suulla Euroopan Unionia välien katkaisemisella, jos EU asettaa maalle pakotteita, joita se pitää liian kovina.

MTV:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan erikoistoimittaja Mirja Kivimäki arvioi MTV Uutiset Livessä Venäjän suunnanneen viestinsä pääasiassa kotimaan yleisölle, joille se haluaa osoittaa olevansa suurvalta.

Kivimäen mukaan Lavrovin uhkaus on kuitenkin uskottava myös EU:n suuntaan ja Venäjän äänenpainot ovat viime aikoina koventuneet.

"Tilanne putoamassa Suomen syliin"

Suomelle tilanne voi koitua ikäväksi, sillä ulkoministeri Pekka Haavisto tapaa Lavrovin ensi maanantaina Pietarissa.

– Tilanne on putoamassa Suomen syliin, halusimme tai emme, Kivimäki toteaa tämänhetkisistä asetelmista.

Kivimäki muistuttaa myös EU:n korkea-arvoisen ulkopoliittisen edustajan Joseph Borrellin epäonnistuneesta Moskovan-vierailusta.

– Borrellia kohdeltiin hyvin alentuvasti ja hyvin tietoisesti viestittiin, että vierailulla ei ole kauheasti arvoa. Se vielä korostui, kun Borrell hieman naiivisti meni Moskovaan ja selvästi odotti, että "herrasmiessäännöt" pätisivät ja ajatteli, että on hyvä pitää keskusteluyhteyttä, vaikka ollaan eri mieltä.

Moskovassa Borrellia kuitenkin kohdeltiin ylenkatseisesti ja yhteisen tiedotustilaisuuden aikana hän sai sosiaalisesta mediasta tietää, että Venäjä karkottaa EU-diplomaatteja.

– Siinä huomattiin käytännössä, että Venäjä ei usko enää herrasmiesääntöihin tai ystävällisen keskustelun formaattiin. He kehtaavat nyt olla huomattavasti töykeämpiä kuin aikaisemmin.

Entä miten käy Haavistolle?

Ensi viikolla siis Venäjällä vierailee Haavisto. Miten hänen käy?

– Haavisto on varmasti tarkalla silmällä seurannut tapahtumia eikä lähde samalla tavalla soitellen sotaan kuin Borrell. Haavisto tietää, mikä asetelma on, ja Haavistolla on muutenkin Venäjän suuntaan haukkamainen asenne. En usko, että hän on naiivi. Joseph Borrell ilmeisesti vähän oli, Kivimäki arvelee.

Borrell sai suuren joukon europarlamentaarikkoja kimppuunsa matkan jälkeen. Noin 80 meppiä vaatii nyt hänen eroaa, koska matka Venäjälle oli niin katastrofaalinen, Kivimäki summaa.

– Saa nähdä, onnistuuko Pekka Haavisto paremmin. Toivottavasti, Kivimäki päättää.

Lue myös:

    Uusimmat